Kun kehittyvä demokratia muuttuu ajan saatossa dikdatuuriksi on seuraus siitä tuhoisa. Hiukan ennen tsetseenia sotaa New York Times kirjoitti seuraavaa. Putin on sydämmellinen ja läsnä tilanteessa. Hän hallitsee yksityiskohdat erinomaisesti, mikä tekee hänestä itsevarman. Putin kertoi seuraavaa. Kuljemme vakaasti demokratian ja markkinatalouden tiellä. Mielenmaisemaltaa ja kultuurililtaan venäläiset ovat eurooppalaisia. Hän kertoi kuinka suhteet Bush-in hallintoon olivat Irakin sodasta huolimatta hyvät ja läheiset. Putinin mukaan humanismin keskeiset periaatteet - ihmisoikeudet ja sanavapaus - olivat olennaisia kaikille valtioille. Koulutus oli opettanut hänelle ennenkaikkea " kunnioitusta lakeja kohtaan". 

Hiukan tämän jälkeen alkoikin tekaistu ja muka oikeutettu sota tsetseeniassa. 

Mitä tästä opimme noin niinkuin jälkeepäin ajateltuna. Emme yhtään mitään sillä kaikki nämä valheet upposivat länsimaihin kuin kuuma veitsi sulaan voihin. 

Venäjä ei ole putipuhdas. Venäjä on mitä on, emmekä häpeä näyttää mitä olemme. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov, BBC 17.6.2022. Tähän toteamukseen on taas helppo yhtyä sillä se pitää paikkansa. 

No nyt kun tiedämme faktat ja venäjän sielunmaiseman olisi helppoa ymmärtää, mihin se venäjän kohdalla ajan myötä johtaa. Se ei johda ainakaan kehitykseen "vihamielisten" maiden kanssa, koska moneen kymmeneen vuoteen ei kukaan lähde liennytystä harrastamaan sen kanssa. Ei minkäänlaista kaupaunkäyntiä, ei turismia, ei teollista tuotantoa, saatikka minkään muunlaista yhteistyötä. Venäjä sulki itse itsensä sisään, aivan samalla tavalla kuin Pohjois -Korea teki kauan sitten. 

Nyt on siis sotaa käyty yli puoli vuotta Ukrainasta eikä loppua ole näköpiirissä. Kaikki mitä tänä aikana on tapahtunut ovat johtaneet siihen, että paskamaan eli venäjän voitto ei ole kirkossa kuulutettu. Ei suomessa eikä orttodoksi pelle kirilinkään suusta. Pakotteet alkavat kyllä purra ja sen ovat alkaneet huomata, myös pm diktaduuri. Suomen natojäsenyys tulee, niinkuin oli selvää odotuttamaan itseään vielä pitkän tovin. 

Se kun on nyt niin, että orpanin vihtori ja ärtökäänin reseptin porukat ja niiden mörskät lämpiävät tulevana talvenakin pm halvalla ruplakaasulla ja sen vastapainona nämä kaksi pellehermannia ovat tehneet trumppimaisen diilin pietari pienen kanssa siitä, että sormi pysyy punaisen namiskuukkelin päällä jatkossakin, mitä tulee suomipojan toivomukseen natoratifioinnin kanssa. Aivan sama, sillä nämä maat ajavat tulevaisuudessa isoon miinaan. Venäjä käyttää näitä maita orjinaan niin kauan kuin haluaa, eivät nämä tollot edes sitä huomaa.

Kiina ja Taiwan ovat myös alkaneet näytösomaisen sotaharjoittelu leikin jotta uskottavuus säilyy omissa piireissä, mutta tuskin se tulee johtamaan mihinkään todelliseen eskalaatioon, tai sanoisinko erikoisoperaatioon kiinan suunnalta.

Menen sitten vähän tärkeämpään asiaan, eli marjan poimimiseen. Nyt tulee ennätys kesä sen suhteen. Hillaa eli lakkaan tuli omiksi tarpeiksi 30kg, mutta mustikkaa olen poiminut jo 270 litraa. Ensin oma pakkanen täyteen ja loput myyntiin. On se vaan mukavaa ajankäyttöä, kun sanko toisensa jälkeen täyttyy ja mikä parasta aina löytyy ottaja marjalle. Raakasiivous metsässä ja loppusiivouksen voi hoitaa ostaja. Puolukkaa tulee aivan simona, mutta sitä kypsymistä joutuu vielä odottamaan.

Helle on kurittanut viime aikoina ja onhan se vähän outoa, että elokuussa näin lämmintä. No ei se lämmin luita riko, mutta kalastuksesta meni maku, kun vedet alkoi taas lämmitä ja ne laitto summun kiinni. Tai ainakin paras syöntivire häipyi. 

Sport rintamalla ei mitään uutta, eli sitä samaa airobiaa. EM saksa ei nyt oikein nappaa, kun tuntuu pieni ähky tuon ylisurheilun ylitarjonnan suhteen olevan.