Tilastonikkarit ja toisten tekemisien seuraajat ovat yleensä ulkona kuin lumiukko, silloin kun puhutaan nuorten ja vanhusten juoksutulosten vertailusta. Tässäpä minun ja monen muun juoksijan näkemys siitä, minkä verran niitä kannattaa rinnakkais asetella, jos ylipäätään kannatta ollenkaan. Sillä 35 vuoden ikä tuo muutoksia, jotka heikentävät juoksu suoritusta, sinällään siinä ei ole mitään poikkeuksellista.

Tilastoja on laadittu monenlaisia, mutta yksi pätevimmistä on tälläinen, 35 vuodesta eteenpäin mentäessä tuo jokainen vuosi maratonaikaan 1,5-2min lisää loppuaikaan, siis ei ole ollenkaan ryhdikästä verrata 30 vuotiaa ja 50 vuotiaan aikoja, toisaalta tätä ei voi verrata suoraan puolimaratonin aikoihin, koska matka on puolta lyhempi, mutta uskoisin noin 1-1,30min, per vuosi olevan jotakuinkin oikein. Poikkeustapauksiakin on, aina löytyy jokaiseen veteranisarjaa joitain valioyksilöitä ympäri maailman, joita ei tunnu pätevän mitkään tilastot, itse olen huomannut tämän vuosikymmenten saatossa, että kuulun tähän  normaali tilastoporukkaan.

Mutta sitten niihin uudenvuoden uho lupauksiin, edellisen vuoden luvut on jo selvillä ja meillä vetkuilla on ollut sellainen tapa, tai ainakin minulla, että viimeinen vuosi pyhitetään aina sarjasta seuraavaan siirryttäessä,joko kevennettyyn tai pohjakunnon luomiseen seuraavaan hyvään sarjaan. Nyt se meni minun osalta totalisen pohjakunnon luontiin,tästä on hyvä jatkaa, JOTEN lupaan juosta vuonna 2012 noin rapiat 5000km, mutta eri vauhdeilla, kevyet pysyy kyllä kevyinä, vaan PK-PKylä -VK,  sekä  näiden myötä vetoharjoituksien vauhdit nousee kautta linjan. Tämä ei tietenkään tapahdu hetkessä, vaan asteittain, joten kai sitä sykemittaria on alettava opettelemaan.

Vuosi alkoi siis tänä aamuna 14km  juoksulla talviraikkaassa ja aurinkoisessa kelissä, vauhdin ollessa maltillinen 4,50/km seurana pariskunta Randelin, Eve oli erittäin herkkäaskelisella tuulella, kun taas herra Rande palautteli määräjuoksu viikosta, joka oli ollut MASSIIVINEN, eikä enenpää siitä. Kävin vielä illalla ulkoiluttamassa sauvoja noin 1,30h kevyesti, jotta huomenna sais itsensä huijattua tuonne halliin juoksemaan jotai vähän sykettä nostattavampaa. Mutta nyt kun on lupaukset asetettu ei kun buuniin,pysyy mielikin virkeämpänä, näin sen on helppoa!VAI ONKO!

ps.niin ja toiseksi lupaan jatkossakin kritisoida kaikkea väärää, epäoikeudenmukaisuutta,asioista yleensäkkin,olivatpa ne urheiluvalmennuksesta taikka mistä vaan muusta, nimittäin tuossa toissapäivänä Niiralan Uimahallin saunassa, saavutti minun sietokyky lakipisteen jälleen kerran,siinä eräs poikavuosina potkupalloa harrastanut kaikkitietävä, erehtyi minun kuullen puhumaan joutavan päiväistä paskaa, me kyllä tunnetaan toisemme , ollaan tunnettu pitkään. Tämä sanaseppo vetäisi ihan pokkanaan ääneen muiden kuullen, että minä se tiedän kuka on juossut tässä piirissä 16 kertaa maratoni alle 2,30h, kiinnostui, koska nyt puhuttiin jo urheilusta,no minä siihen että ei kukaan ja kysyin että sano nimi, tempaisi nimen, joka ei ole juossut alle 3h yhtään kertaa, no siitähän se riemu ratkesi,ripitin siinä tämän tyypin oikein kunnolla kaikkien kuullen,poistui nolona ja huusin vielä perään top 6 kautta aikain tässä piirissä, siis Paukkonen, Tiihonen, Luostarinen ja niin edelleen, no me ei vissin ola puheväleissä pitkään aikaan, mutta kyllä oli makasat löylyt, että tässäpä tämä!