Tuleva viikoloppu on vilkas hölkkäkilpailujen päivä Suomenmaalla. Viisas juoksija kiertää ahkerasti näitä hölkkäkisoja ilman paineita hyvällä huumorilla, koska muuten näin ylimenokaudella tuppaa kuntotaso romahtamaan liikaa. Eivät ne miestä eikä naista syö, jos kerran viikkoon juoksee hiukan parempivauhtisen juoksun ja vaikka ilman syke tai kelloa vilkuilematta. Parempi mieluiten jättää ne vempaimet suosiolla kotiin, kun syksyn hölkkäkisaan lähtee, koska silloin voi enempi nauttia ilman paineita juoksusta ja juoksukisan tuomasta tunnelmasta, vk alueen tunnistaa jokainen ilman mittareitakin.

Suomalainen yleisurheilukesä ei mennyt tulostason osalta ihan parhaalla mahdollisella tavalla. Sokerinan pohjalla tuli maaottelussa turpaan Ruoottalaisilta, niin että tukka lähti muiltakin kuin minulta, tosin se on lähtenyt jo valovuosia sitten. Mutta palatan tähän Suomiurheilu aiheeseen joskus myöhemmin.

Maailman myllerrys hirmumyrskyineen ei ota laantuakseen. Aika kylmäkalskahtavaa on USA ja Pojois- Korean uhittelu toisilleen. Pitää muistaa, että tarvitsiko jenkit kansainväliseltä yhteisöltä minkäänlaista lupaa pudottaa muutama muistutus ydinpommin muodossa Japanin maaperälle aikoinaan ja viattomia siviilejähän siinä vain meni. Nyt ei taida Denis Rodmanin lisäksi löytyä montaa Pohjois-Korea fania villistä lännestä, sillä nyt uhittelee kim jong un ja tilanne onkin toisipäin. Mutta trump on niin arvaamaton ja kokenematon diplomaattiseen ja rakentavaan keskusteluun, että kaikki on mahdollista. Tosin mitä siitkään tulisi jos kaksi todellista sekopäätä saataisiin saman pöydän ääreen, ei yhtään mitään ja ajatuksenakin täysin mahdoton visio, sen verran tyhmistä päättäjistä on kyse. Jos jytinät kuitenkin alkaa, niin lopputulos on kyllä jokaisen tiedossa.

Berliinissä juostaan tulevana viikoloppuna kovaa ja matkana maraton. Paljon puhuttu miesten ME on vielä Kimeton nimissä ja on varmaan viikolopun jälkeenkin. Eliud Kipchoge kyllä tulee tekemään kovan ajan, mutta ME aikaan en usko, koska siihen tarvitaan välille 30-38km jänikset tuulenhalkoja rooliin ja mistä näin kovia jänöjä sille pätkälle löytyy on jo toinen juttu. Mutta nythän se sitten nähdään epäviralisten ja virallisten olosuhteiden ero maratonjuoksussa. Monzassa Eliud hurjasteli huiman epävirallisen maratonin 20 sekuntia, yli kahden tunnin tuossa taannoin. Siinä juoksussa käytettiin kaikki mahdollinen apu jänisryhmällä, mitkä hyppivät aika ajoin sivuun palatakseen taas tuorevoimaisena uudestaa tuulta halkomaan. Juomapuoli hoidettiin aina tarpeen vaatiessa juoksijan käteen ja miten suuri hyöty oli pääauton isosta näyttötaulusta, mikä eteni juoksijan edessä aika lähellä antaakseen jonkinlaisen imun tai ainakin tyhjiön juoksuryhmälle. Nyt nämä hyödyt eivät ole käytössä, joten katsotaan miten käy. Ja oliko Monza sittenkin liian lähellä tätä juoksua jää nähtäväksi. Ja iskeekö joku sitten takaa kuin varkain, sillä nyt on siihen mahdollisuus ilman paineita, sillä ne ovat kasattu Kiphcogen kapeille hartioille.

Vai onko sittenkin niin, että tämän hetken kovin maratoonari tekee sen?

eliud.jpg

 

Viikon päästä Launataina juostaan Karttulassa perinteiset maakuntaviestijuoksut. Nyt ilmoittautumisia kehiin ja paljon. Näytetään yhdessä, että Suomi 100v. kunniaksi on 100 joukkuetta paperia.

maakuntaviestijuoksu.jpg