DSCF1154-normal.jpg

Kehittyä voi hiukan iäkkäämpänäkin, tässäpä esimerkki. Kalajoelta kotoisin oleva ONMKY edustava, tällä hetkellä M55 sarjan suvereeni piikkipaikan pitäjä Jukka Kauppila ei kuvia kumartele. Nuorempana suurempia menohaluja, esti jatkuvat sairastelut, mutta kuitenkin itseään hyvässä kunnossa pitäen juosten useita kymmeniä maratoneja ja samalla lakimieheksi lukien. Meni 80 ja 90 luku.

Mutta sitten, vuonna 2005 Kalajoella käytyjen veteraanikisojen yhteydessä, eräs kovista kilpakumppaneista ehdotti Jukalle alkamaan treenaamaan ihan kunnolla ja siitä sai alkunsa menestystarina vailla vertaa. Verohallinnon johtajana 30v erilaisissa tehtävissä eri puolilla maata, palailemassa takaisin pohjoiseen tätä nykyään, alkoi sovittamaan tiukkaa mutta maltillista harjoitteluaan työnsä lomaan ja tulosta alkoi syntymään. Luontaiset lahjat ja kestävyysjuoksijan raamit eivät tarvinneet mitään hirmu määrä harjoittelua, mutta laadullinen ja monipuolinen treeni se on joka ratkaisee tässä tapauksessa.

Kaikki harjoittelu ei ole pelkästään juoksua, talviaikaan myös hiihto on jatkuvasti kuvassa mukana, sekä sulan maan aikana pyöräily. Keskimäärin vuotuinen kilometrimäärä menevällä kaudella juoksua viikkoa kohti on maltillinen 70, joskus yksittäinen 120km juoksuviikkokin tekee hyvää,mutta siihen sitten lisäksi pyöräily +muu oheisharjoittelu, sekä tuo mainitsemani hiihto talvisin nostaa kokonaismäärää. Matka skaala on sitten perusnopealla Kalajoen karpaasilla todella laaja, siis aivan sama, onko kyse 800metrin tai maratonin juoksu. Tai mennäänkö maastossa, maantiellä, ulkoradalla tai hallissa, koska kaikista on tullut menestystä.

Meneillään oleva kausi tulee olemaan menestyksekkäin tähän mennessä, vai mitä sanotte seuraavasta sarjasta. Maaliskuun halli SM veteraanit 1500m 4,28min SE,  San Sebastian EM- Hallit 3000m, 9,28min SE, sekä maastossa EM hopeaa. Maastojuoksu SM , Muhos 10km maantiekympin SE 34,17min, sekä Terwamaraton sivutuotteena 2,46h.Ilman pitkiä pyörä ja hiihtolenkkejä ei Jukan sanojen mukaan maraton kulkisi tuohon tapaan, vaikka olosuhteet eivät olleet parhaat mahdolliset. Muita huippujuoksuja ovat tähän mennessä olleet viime syksyn kympin Euroopan mestaruus joka juoksuna noihin himmeämpiin mitaleihin päätyneisiin hallijuoksuihin verrattuna oli enempi rutiinijuoksu vaikka olikin tiukka loppukirikisa. Niin ja täydellinen sammuminen Zgorzelecin EM-vitosen maaliviivoilla, siitä saadun pronssin muistaa jostain syystä paremmin kuin viisi päivää aikaisemman kympin voittoa.

Mieluisia vetoharjoitteita voisi olla vaikkapa viime talvena seurakavereiden kanssa Ouluhallissa toteutetut 5x800m ja lyhemmät vetoharjoitukset. Säätämällä vauhtia tai juoksemalla ne kiihtyen, säätämällä palautusaikaa ja palautusjuoksun vauhtia, voi kehittää vk- ja nk-ominaisuuksia runsaan peruslenkkeilyn, hiihtelyn ja pyöräilyn vastapainoksi, viisaita sanoja. Tähän kun yhdistää pitkät alku- ja loppuverryttelyt tai juoksut niin tulee samalla kestävyysominaisuuksiakin ylläpidettyä.

 Laatuharjoituksia korvaa  käymällä kisoissa joita en aina vedä ihan "sata lasissa". Sekä pitkät yli 20km juoksut kuuluvat kerran viikkoon kuuluvat  kuvaan, yleensä on kuitenkin syytä säätää vauhteja tuntemuksien sekä kolotuksien  mukaan tässä ikäluokassa, mistä minäkin olen täysin samaa mieltä

 Pahimmat, tai sanoisinko parhaimmat M55 sarjan kaverit, kuten Seppo Kykkänen ja Kari Suominen tulevat siinä iskuetäisyyden päässä takana, mutta hallitusti. Se oli muuten Seppo, joka aikoinaan Jukan innosti harjoitteluun tuolla Kalajoen kisoissa, kaikki hyviä kamuja keskenään, niin kuin veteraanisarjoissa kuuluu ollakin. Mutta kun Jukka on näin hyvään vauhtiin päässyt, niin mitä tullaan vielä näkemään, toivon terveyttä ja vammattomia juoksuvuosia jatkossa, tälle huipputyypille, motivaatiota tuntuu ainakin riittävän ja se on se kaikkein tärkein tekijä pitkässä juoksussa.