Pari vuotta taaksepäin julkaisin jutun "Vuodet kierii" näillä sivuilla, jossa mainitsin myös erään vanhan liiton hiihtomiehen, joka oli todella lahjakas ja kova lajissaan. Sain kuulla toissa viikolla hänen läheiseltään, että nyt on legenda hiihtomies siirtynyt täältä ikuisuuteen, eli autuaimmille hiihtomaille. Kyseessä on Reino Mönkkönen, joka oli aikansa lahjakkaimpia hiihtäjiä, jonka suksen loittonevia kantapäitä joutui myös Kurikan jätti Juha Mieto ihailemaan.

Nämä maineteot, eli kaksi nuorten suomen mestaruutta olivat hienoja sulkija Reinon hiihtopäähineeseen, eikä se kolmaskaan mestaruus ollut kaukana, mutta epäonni pilasi triplan syntymisen. Minulla oli aikonus tehdä Reinosta plokijuttu, koska Lippumäen uimahallin vakiokäviänä meillä oli aikaan turista ja muistella sitä hienoa puusuksi aikaa, sekä sitä, että meillä oli aika paljon ihmiä ja kokemuksia siltä ajalta. Ei kerennyt Reino montaa vuotta olla eläkkeellä, kun viikatemies kävi kylässä ja niin jäi sen jutunkin tekeminen.

Muista lämmöllä Reinoa ja vaikka kaikennäköiset onnettomuudet koettelivat hiihtomiestä elämän polulla ei positiivinen asenne hävinnyt koskaan.

Jos joku haluaa nähdä minkä näköinen mies oli kyseessä, kannattaa katsoa kotimainen elokuva Siunattu hulluus. Siinä on kohtaus, missä " hullut " tulevat traktorilla Kuopion Toivalassa Uuhimäkeä alas ja vastaa tulee ei elokuvan käsikirjoitukseen kuuluva henkilö rullasuksilla ylöspäin. No Reinohan se siinä on hiukan pitemmällä hiihtolenkillä hiomassa kuntoaan kohden talven koitoksia. Eläköön Reino Mönkkönen, olit kova jannu ja hieno ihminen.