Ei laatu korvaa määrää se täydentää kokonaisuutta. Moniko Suomalainen miesjuoksija pitää juoksun keskiarvon 150-170km/viikko tietämillä vuoden aikana, tämähän tarkoittaa peruskestävyyskaudella yli 200km viikkoja, jotta voi välillä laskea määrää kilpailuja takia alle 140km ja tuomalla kunnon esiin. On selvää, että tälläiseen harjoitteluun ei päästä muutamassa vuodessa se vaatii 5-10 vuotta säännöllistä NOUSUJOHTEISTA vuotta ja jos harjoitteluvirheitten takia tulee vammoja, niin aina se vaatii lisää aikaa. Oikotietä ei siis ole, eikä tule olemaan missään lajissa jos pyritään kansainväliselle tai edes Euroopan tasolle. ).  Eipä tarvitse odotella välitilipäätöstä Rioon asti, näinhän Humulaiset olivat vaatineet, siis työrauhaa sinne saakka. Yleisurheilun puolella se välitilipäätos nähtiin jo Suomi-Ruotsi maaottelussa, vaikkakin tappiopisteet miesten puolella olisi olleet siedettävimmät, jos kaikki parhaat olisi saatu/ olleet mukana. Kannattaako kuitenkaan Ruotsia pitää minkäänlaisena tasomittarina urheilussa, maata missä  kansalaisuuden/edustusoikeuden saa takaporttien kautta, vailla minkäänlaista läpäisyseulaa, mitä esim. kansainvälinen yu- liitot vaatii. Tai onhan siellä seula, mutta siinä on tumman miehen/naisen mentävä reikä, meillä härmässä on taas toisenlainen seula, urheilutukiseula.  

 En ala tässä sen enempää moralisoimaan nykyajan avuttomuutta ja kykenemättömyyttä jaksaa tehdä asioita oman lajinsa eteen, koska vähissä on ne juoksijat jotka ovat edes pintaraapaisseet sitä pintaa, mitä itse suorastaan möyrysin 18-45 ikävuosien välin. Tässä kolme esim. viikkoa harjoittelusta TYÖN ohessa, kun valmistauduin ensimmäiseen kauteen M45 sarjassa,

 Viikko 5 su. ap. 27km tv, ip. Rullilla 30min ma. 10km kevyt, ip. Kotkankallio lihaskunto+ uintia 500m. ti. 15km vauhtileikki (10x 200m) ke. ap.(ulkona)7km tv+ 4x 3km/4min+verryt. ip. rullilla 30min. to. ap. 26km tv kevyt. pe. ap 7km tv. ip. 6km tv+1500m/6min+5x1000m/2.30min+verryt. la 10km tv kevyt. ip. hieronta.

 Viikko 14. su. ap. 10km vauhtileikki(10x 100-200m) ma. Alavus Jytinän hölkkä 5km tv+kiihdytyksiä+ 8.5km kisa(27.37min)+verryt. ti. ap 30min rullilla ip. 10km tv kevyt. ke. ip. 23km tv kevyt. to. ap. 2km tv+8km 4min/km ip. verryt+4x700m mäkiä+verryt. pe. ap 19km tv ip. rullilla 30min. la. ap 4km tv+ lihaskunto+verryt. ip 10km tv.

 Viikko 24. su. ap 16km kevyt ma. ip 15km kevyt(10x 100m) ti. ap 13km tv(6x 100m) ip pyörä 1h kiihdytyksiä ke. ap 13km tv kevyt ip hieronta. to. lepo. pe. 15km vauhtileikki 1x1200m/2min+1x800m/2min+1min mäki+5x 50m. la. ip. Forssan suvi-ilta verryt+ 21.1km kisa (1,12.13h

 Nykyajan trendi on sitä että puhutaan  asioista miten ne kuuluisi tehdä ja toteuttaa, mutta sitten kun se toteutuksen aika koittaa, aletaan nyhräämään sitä yhtä ja samaa, mitä on totuttu tekemään talviaikaan ja vielä sisätiloissa. Olen aina ollut sitä mieltä, että kestävyysjuoksu on ULKOLAJI ja tulee olemaan myös sitä. Sisähallien yleistyttyä Suomessa, rakennettiin samalla sudenkuoppa koko kestävyysjuoksulle, minkä satoa nyt korjataan, eikä loppua näy. Totesin jo kauan aikaa sitten, että nämä "niinsanotut" valmentajat jotka sallivat ja joskus tuntuu, että oikein vaativat valmennettaviaan sisätiloihin talviaikaan jopa viisi kertaa viikossa, eivät ymmärrä vieläkään missä mennään, vaikka tulokset ovat kaikkien tiedossa.

Niin kuin nuo minun kolme esimerkkiviikkoa osoittaa, kyllä ihminen jaksaa, jos se haluaa jaksaa ULKOILLA ja vielä aika iäkkäänäkin. Nuorempana toki jaksoin vielä paljon enemmän, kesät talvet ulkona puuhastellen työn ja juoksun ansiosta, joten vauhtikin oli sitten aivan eri tasoa. Kyse on periaatteessa vain ja ainoastaan urheilijan OMISTA haluista ja TAVOTTEISTA ja siitä KUKA niitä ohjaa. Tämä ei tarkoita sitä, että aletaan kiivetä perse edellä puuhun, siis tavoitteita ei saa asettaa tyyliin "musta tulee maailman mestari" koska se hyvin harvoin onnistuu. Ei Microsoftin perustaja Bill Gateskaan tiennyt, tai ainakaan kuvitellut nuorempana olevansa joskus maailman rikkain mies, onnistunut askel askeleelta siihen vaadittiin ja kovaa työtä ja riskin ottoakin, kunnes oli realistista alkaa miettiä ykköspallia. 

Nyt kun ollaan tämän sudenkuopan takia vajottu syvimpään lamaan, jos vertailuna käytetään kylmästi juoksutuloksia kestävyysmatkoilla, olisi korkea aika kaikkien kestävyysjuoksuvalmentajien suureen kriisipalaveriin ja vuoropuheluun, koska tuskin sillä olisi mitään negatiivistä vaikutusta tässä vaiheessa. Pelkään kuitenkin pahoin, että suurin osa valmentajista ja myös suuri osa kestävyysjuoksijoista kuvittelee olevansa niin tietäviä, ette heidän egonsa kestä tunnustaa virheitään harjoittelussa ja täten kurssimuutosta ei tapahdu, eikä tule parempaa tulostakaan jatkossa

Jalan tikit poistetaan ensi maanantaina, joten nyt kun jalat ja minun ahdas mieli ovat saaneet levätä on taas aika palata hikiliikuntaan. Siitä se taas lähtee,toivottavasti:)