Hulluja nuo Kenialaiset, JUOKSEMAAN. Taas on se aika kun maratonilla kellotellaan huippuaikoja, milloin virallisissa, milloin epävirallisissa olosuhteissa. Keväthän on se ensimmäinen sesonki, jos ei lasketa alkutalven Dubain maratonia.

Jos Kenian rata kestojuoksijoille tuli Dohassa turpaan Etiooppian suunnalta, on revassi syksyn katukarusellissa sitäkin suloisempi.

Nyt syksyllä on noussut otsikoihin Wienin maraton, missä Kenian Kipsoge  hurhasteli erityisolosuhteissa, ei virallisessa kilpailussa ensimmäisenä maailmassa alle kahden tunnin. Kova markkina arvo Nike tuotemerkille, mikä lisää kyseisen kenkämerkin myyntiä markkinajohtajaksi. Ja pisteenä iin päälle Chicagon maratonilla naisten sarjan voittaja muuan Kosgei juoksi uuden häikäisevän ME samanlaisilla "juoksutossuilla". Brittien Paula joutui siis luopumaan maraennätyksestään 16 vuoden jälkeen, ennätyksestä mikä oli se viimeisin valkoihoisen omistama kestävyysjuoksun enari.

Ajat ovat kovia, olipa sitten juoksijana kuka tahansa. Ensinnäkin ei Kipsoge ole ainoa miesjuoksija joka kykenee juoksemaan maratonin alle kakkosen, jos luodaan samanlaiset puitteet juoksulle. Uskon aika varmasti, että muuan Kenenisa Bekele kykenisi vieläkin kovempaan suoritukseen, jos siihen lähtisi. Siihen vaan tuulta halkomaan auraksi sopivasti ukkoja ja taskuun sopiva määrä rahatukkoja, niin avot. Helvetisti porukkaa hurraamaan katujen varsille antamaan lisäbuustia suoritukseen ja valokenno jalkojen juureen osittamaan realiaikaa suhteessa ME juoksuaikaan. Pyöräilijä tyrkkäämään apetta ja muuta juotavaa kun tilanne vaatii, ettei tarvii vallan virallisilla juotto/syöttö asemilla aikaansa tuhlata.

Mutta, mutta. Minusta homman ei kuulu mennä näin. Sitten on nämä kyseiset ihmetossut, joita ei ole tavan tallaajan mahdollista saada kaupan hyllyltä, eikä paljon muualtakaan. Mitä järkeä on mainostaa jotain tuotetta, jos niitä ei saa, eikä voi sitten ostaa??

Entäs sitten naisten maran viralliset ME:ett. Niitä on kuulemma kahta eri lajia, vaikka laji on sama. IAAF luennoin, että virallinen enari on jotain 2.17 ja osat juostu Lontoossa, tai jossain muualla. Mutta nyt Chicagon uusi ME ei ole virallinen, kun kerran neiti tai rouva Kosgei oli käyttänyt useampaa miesjänistä. Voi herran varjele, onhan siinä ollut sitten muillakin naisilla mahdollisuus lyöttäytyä kantaan, jos olisi kantti kestänyt. Siis naisten ME hyväksytään vain naisten spesifistisissä kilpailuissa, milloin tälläinen sääntö on muka tullut. Tai onko niin, että Kaupunki maratonit jossa naiset lähtevät öpaut puoli/tunti aikaisemmin kuin miehet, ovat sitten ennätyskelpoisia. Tai voivathan ne lähteä samantie vaikka jälkijunassa, mutta tästä kärsii lajin seurannan mielekkyys.Kyllä se kuuluu mennä niin, että naiset ensin vaikka heikoille jäille.

Onko järkee Turkin diktaattori ärtöövän reseptillä, siis tällä pressalla. Vittu mitä touhua koko Turkin paska. Uskon, että laskelmoiva diktaattori tiesi jo kymmenen vuotta sitten, että kun nyt aletaan ottaa pakolaisia leireihin omalle maalle ja saadaan muilta siihen rahat, eli useat kymmenet miljardit, saadaan samalla Turkin homma näyttämään muun maailman silmissä hyvältä. Mutta kolikon toinen puoli alkaakin nyt paljastua. Kauan odotettu tilaisuus koitti ja USA vetäessä joukkonsa pois suojaamasta kurdea, alkoi sotakoneisto välitön siirto rajalle ja tykkimoukarointi. Ja se kolikon toinen puoli on sitä, että jos EU/ muu maailma ei hyväksy Turkin pippuria, aukaisee ärtöövän resepti hanat/rajansa, eli kaikki pakolaiset voivat lähteä kohden euroopan markkinoita. No, on siinä hyviäkin puolia, nimittäin se, että Turkista ei tule KOSKAA EU jäsenmaata, onneksi.

Kohta on halpoja Turkinmatkoja tarjolla, ketä sitten kiinnostaa.

Omat. Lauantaina kalassa Virmasvedellä, hyvä syönti ja ahven record. Sunnuntai, 1,20h juoksua joka sisälsi pitkästä aikaa se 30min vk kontrollin, eilen 1h kevyttö hölkkää ja tänään 2h maastopyörällä upeassa aurinkokelissä.