Raha, ei varmaankaan ole kestävyysjuoksijan tärkein kannusti, ainakaan korkean elintason maissa, ei edes tuulessa liehuva siniristilippu. Juoksemisen syyt tulevat jostain syvemmältä, itsensä toteuttamisen ja päämääriin pyrkimisen halusta. Niin, mitä olinkaan kertomassa, ai niin, - siis miksi  juoksen. Minulla on käytössä, vaan yksi niukka uusiutumaton luonnonvara, nimittäin elämä. Näin ollen on erittäin tärkeää - minulle, ei teille - miten se tulee hyödynnettyä.

Elämää hyödyntää parhaiten elämällä se mahdollisimman täyspainoisesti. Tämähän ei välttämättä vaatisi juoksemista tai muuta liikuntaa, mutta kun minussa on valmistusviehe. Ikävä kyllä valitusaika on mennyt umpeen, joten vian kanssa on tultava vaan toimeen ja pärjättävä. Vika ilmenee yleensä siten, että jos en harrasta jotain liikuntaa, minä lihon ja kuntoni huononee.
Tässä olisi jo riittävästi syitä, sillä huono kunto rajoittaa liikkumista ja rajoittunut elämä ei ole täyspainoista, varsinkin, jos on itsestään kiinni tuo rajoituksen poisto. Vakavampi haitta tuosta huonosta kunnosta näkyy yleensä vireyden vähenemisenä, Ajatteleminen, työ, ihmissuhteet, koko oleminen muuttuu tahmeaksi  ja visvaiseksi räpellykseksi. Mitään ei jaksa tehdä, mikään ei jaksa innostaa- siis olotila on kuin vihannes ”Kuoli jo eläessään”sopisi muistokirjoitukseksi hautakiveen, jos ei ole havaittavissa aktiivisen elämän merkkejä, jokainen siis tutkikoon itseään. Mutta kun on tuo mutta? tahdonrippeet puuttuu
Sitten hiihtoasiaa,nykyhiihto menetettiin siinä vaiheessa, kun vapaa hiihtomuoto tuli mukaa. Nyt ollaan edetty yksi pykälä kohti kurjuutta, kun massahiihdot 50-100km matkoilla mennään tasatyönnöin, seuraavaksi on varmaankin tulossa uusi laji lisää murtomaa hiihtelyyn, olkoon se vaikka 30km tasatyöntely. Sitä olisi helppo kontrolloida, ennen starttia varmistetaa gladiaattoreine suksenpohjat että ne ovat silkinkiiltävät, tähän kun lisätään pyöräilystäkin tuttu peesaus sääntö, niin johan alkaa mielenkiinto nousta, tämä taas aiheuttaa sen lieveilmiön, että tulevina vuosina nähdään murtsikat jalassa spesifistisejä prototyyppejä, joilla on lyhyet hennot jalat, mutta puolta pitemmät jäntevän lihaksikkaat käsivarret. Oman nuoruusvuosien kovin tasatyöntäjä oli Antti Leppävuori leveine hartioineen, joka kunnnostautui myös valmennustehtävissä hiihtoliitossa, aina Lahden katastrofiin asti, missä sitten viimeistään meni vapaa ja perinteinen pahasti sekaisin, tiedetyin seurauksin.

Omaaa elämääni olen yrittänyt laittaa sekaisin seuraavasti, torstai nelisatasten jälkeen perjantaina  ap. 2km verryt+1,10h 4,20min/km todella huonossa kunnossa tienpinta, sohjoa, jäätä, yhden kerran perseellään ja armoton vitutus, vaan tulipahan tehtyä lauantai ap. 10km tv(väsynyttä) ip. töistä juosten kotiin 6km tv sunnuntai aamu kello 7.00 1,20h tv kevyt maanantai aamu kello 7.00 7km tv(8x50-100m) ip Kuopio halli 2km verryt+ 6km Kova, aloitus 3,40min/km lopetus 3,30min/km, keskivauhti 3,33min/km tuntemus OK!+ 30min verryt sisäkenttä (ruoho) viimeviikon kilsat 135, mutta tehoja oli kohtuu paljon minulle, ei muille, sekä viimekuun kilsat vaain 450, josta pk ylä- vk juoksua oli 40%, näillä mennään kun tuntuu tarttuvan.