Mistä tämä osiltaan johtuu, sitä voi kysyä moni muukin suuri tai keskisuuri kaupunki. Eräs Kuopion Kaupunki lehden julkaisu sisälsi kertomuksen Kuopio suurista sairauspoissaolo kustannuksista. Luokkaa 15 miljoonaa€ vuositasolla on iso summa, jota voisi oikeanlaisella johtamisella kutistaa puoleen,mutta...? Itse olen huomannut ja havainnut  jo valovuosia, miten tähän tilanteeseen on ajaudu. Oma työyksikkö toimii parhaana varoittavana esimerkkinä, miten asioita ei saisi tehdä, mutta sama ongelma tuntuu olevan joka työyksikössä ympäri Kaupungin,eikä asioiden saisi antaa luisua tällä tavalla väärään suuntaan. Noin kolmannes sairauspoissaoloista on täysin aiheettomia, eli tekaistuja ja mihin olisi pitänyt puuttua tässäkin Kaupungissa

Kyse on yksinkertaisesti välinpitämätömästä päätösvaltaisten pomojen/esimiesten käytöksestä, missä ei heti alkuun puututa tarpeeksi jämäkästi työpaikan ongelmalliseen työmoraaliin.Osapuilleen 3 kuukautta/vuosi täydellä palkalla sairauspäiviä, se on tuttu kaava monelle kunta-alan työtekijälle ja vuodesta toiseen,eikä loppua näy. Esimiehet ovat isompien pomojen käsikassaroita, mutta jos esimiehet ovat valittu tavan rahvaan duunarin, yleensä oman työyksikön joukosta on ongelma valmis. Nämä henkilöt ovat liian kilttejä puuttumaan ongelmiin ja niitä yleensä lakaistaan maton alle tyylii,"no koetetaan nyt jotenkin"koska halutaan jollaintapaa säilyttää mukavan kaverin status työyhteisössä.

On todella helppoa etsiä, tai paremminkin etsityttää työtekijällä muka sairastuneen työtekijän tilalle tuuraaja, kun alkaa kyselemään sairauden aitoutta ja puhuttamatta työterveyden lääkäriä tai sairaanhoitajaa, joka näitä sairauslomalappuja jakelee.Työnantaja voi myöntää 5 päivää sairauslomaa äkillisen ja akuuttiin sairauteen, mutta pitemmät viikosta kuukauteen kestävät s.vapaat ovat niitä, joihin työnantajan täytyy puuttua. Nykyisin ja vanhemmiten nämä"käsikassarat" ovat jo itse lähellä eläkeikää, eikä heitä pahemmin kiinnostakkaan puuttua tarmokkaasti aiheettomiin sairauspoissaoloihin ja tyyliin"no, koetetaan nyt jotenki"jatkuu loppuun saakka, kunnes taas valitaan seuraaja esimiehelle työyhteisön omasta duunari porukasta. Työsuojeluvaltuutetut ovat olleet täysin aseettomia näiden ongelmien edessä, eikä heille jää kuin se paperien pyörittely ja kokouksissa mukana olemisen pakko.

Kun Kaupungin organissatiota ja toimintamalleja alettiin uudistamaan uuden palveluaalueuudistuksen myötä tällä vuosituhannella ei Kuopio tiennyt mihin ryhtyi ja nyt se on myöhäistä. Vielä silloin aikaa taaksepäin poissaolojen euromääräinen summa oli hyvinkin inhimillinen, verrattuna nykypäivään. Massiivinen ja kallis virkamieskoneisto kyllä pärjää hienosti hyvällä palkalla, mutta huonolla lopputuloksella kun puhutaan työhyvinvoinnista, mistä suureltaosin suuret sairauspoissaolot johtuu. Mutta kun katsoo sitten hintalappua 15miljoonaa/vuosi herää kysymys, olisiko kannattanut olla hiukan jämäkämpi heti alusta pitäen näiden lintsaajien suhteen, eli siinä vaiheessa, kun ylitettiin ensimmäisen kerran maaginen 10 miljoonan kulut yhtä vuotta kohden sairauspoissaoloissa. Muistan hyvin sen ajan, jolloin oikeastaan kukaan minunkaan työpaikalla ei ollut saikulla juuri koskaan, mutta silloinhan vanhaan hyvään aikaan organisaatiossa ei voitukaan henkisesti pahoin, vaan kaikki puhalsivat yhteiseen hiileen, siis ennen palvelualueiden uudistusta. Se oli aikaa, milloin ei haistateltu asiakkaille tai työkavereille, tänä päivänä henkisen huonon olon seurauksena esim.minunkin työpaikalla on kuultu molempia tyylisuuntauksia, tosin ei seuraamuksitta.

Sairausloma puolelta itse tunnen hyvin monta tälläista 3kk/vuosi sairaslomalla täydellä palkalla, mutta esimiehet ne eikun vaan pyörittelevät sormiaan, että kyllä se siitä. Kaiken huippuna nämä päättäjät vertaavat aina omaa Kaupungin tilannetta jonkin toisen Kaupungin kustannuksiin, kun kyse on sairauspoissaolot, mutta eivät ymmärrä, että voisihan sitä olla esimerkkinä muille Kaupungeille, hoitamalla asiat paremmin kuin muut. Paljon johtotasolla käytetään sanaa TAHTOTILA, mikä on suunnattu pääosin pienipalkaiselle duunarille, mutta asiahan on niin, että se tahtotila puuttuu heiltä itseltään. Yksityisen työnantajan palveluksessa olisi kyllä tullut kenkää näille "kipeille" ihmisille jo monta kertaa, eikä takaisin olisi ollut asiaa.

Ainut oikea strategia, mikä olisi pitkässä juoksussa tuonut Kaupungille säästöjä tässä asiassa, olisi ollut "pekkaniskamainen" käytäntö. Kyse on kannustamisesta, missä tunnolliset itseän hyvässä työkunnossa pitävät ja paljon liikkuvat aina terveet työntekijät saisivat jonkinlaista bonusta. Tämä olisi samalla hyvä esimerkki myös niille "jatkuvasti sairaille" että itsensä kunnossa pitäminen kannatta ja muutostyö ajatuksen pohjalta voisi alkaa myös näillä ihmisillä. Tänänkaltainen toiminta pitkässä juoksussa toisi säästöä kaupugin tyhjyyttä ammottavaan kassaan.

Jokin aika taaksepäin Savon-Sanomissa käsiteltiin juuri tätäkin asiaa. Hyvinvoinnin edistämiskeskuksen toimiala etsii säästöjä 800,000€ verran tälle vuodelle. Ensimmäinen emämunaus, josta ei tullut säästöjä, vaan kuluerä on Kaupungin avokätinen, suorastaa vuolas eläkeläiskortti, mikä mahdollistaa varttuneemman väestö käyttää hallin palveluja milloin vai, hallien aukioloaikoina (kuntosali+uinti) hintaan 86,50€/ vuosi. Asiakaskäyntikertoja kyllä tulee, mutta ei tuloja tämän ilmaiskortin myötä. Tähän kun lisätään  niiden korttien  RAJATON VÄÄRINKÄYTTÖ päästäänkin jo aika messevään menetettyyn rahasummaan. Minun neuvo Kapungille olisi seuraava. Täysi aiheettomiin sairauspäivien minimointi puuttumalla heti niihin. Ja toinen on sitten tämän eläkeläiskortin hinnan tuplaaminen, tai vaikka kolminkertaistaminen, sillä tämän päivän hinta päivää kohden ei ole sali+uintia kohden kuin 17centti. Ja näiden kortien valvonta siitä että kuka niitä käyttää.Vastaavasti kovan saliasiakas kilpailun vastapainoksi kuntosali lipun hintaa tavan duunari asiakkaalta  voi hyvikin laskea. Niin ja muutama esimiestaso lakkauttaa.Jo pelkästään näillä toimilla saavutetaan tuo etsittävä 800,000€ säästö

Ja kun oikein ilkeäksi päättää työnantaja heittäytyä oli viimeisin innovaatio valmis. Nimittäin  on tehty tervekuopion temppu,joka on suunnattu liikuntahallien omille työntekijöille. Se kuuluu seuraavasti. Työntekijä joutuu maksamaan normaalin käyttömaksun, jos tulee omalle työpaikalleen ennen työvuoron alkua vaikka uimaan,tai salille ja tottakai myös vapaalla ollessaan. EIKÖ OLEKKIN MIELENKIINTOISTA, miten suuri kateellisuus kumpuaa omasta työnantajasta. Ja varmaankin nyt kun ovat vauhtiin päässeet ei tyhmyydellä olekaan sitten rajaa.Tämänkaltainen toiminta VARMAANKIN lisää hyvinvointia:) kuntatyöntekijöissä. Mutta puolustustrategiana Kaupunki tarjoaa sporttipassin ominaisuutta a 70€/vuosi kaupungin työläisille ladattavaksi TerveKuopio korttipohjaan. Näin ikääkuin pakotetaan työtekijä käyttämään sporttipassihinta liikuntaan ja saadaan samalla kierrätettyä antamansa rahat takaisin Kaupungin kassaan. Hyvä ja avokätinen on kuitenkin tämä toimintamalli, mutta ikäväkyllä se ei tuo kuin kävijäkertoja, mutta ei rahaa hyvinvoinnin kassaan. Mutta pyyhkeestä ja uikkareista en ala maksamaan omalla työpaikallani, mitä tässä äskettäin oli eräs noviisi kassa vaatimassa. Taka alalla huusi myös eräs aikaansa jäljessä oleva siivooja että maksaa pitää, ikäänkuin siivoojille kassaasiat kuuluisi, no voi voi. Arvatkaapa maksoinko

Muutama vuosi taaksepäin näytteli eräs palvelualuejohtaja hienosti  kalvolta, miten kaupungin organisaatiota aletaan karsia, varsinkin väliesimiesportaassa, millä oli tarkoitus saada säästöjä. Kävi kuitenkin juuri toisinpäin, väliesimiesporras vain kasvoi lukumäärältään, eli säästöt muuttuivat kuluiksi. Samalla esimisportaan työt vähenivät, koska ne pystyttiin jakamaan useammalle esimiehelle. Tämän hienon idean seuraksena olikin sitten mahdollisuus nostaa näille esimiehille palkkaa ja kaikki oli taas hyvin, vai oliko?

No, aikoinaan, silloin parempina aikoina, milloin homma toimi ja sairauslomapäivät olivat nollilla, meillä vapaa-ajan keskuksella oli vain yksi pomo, eli hallipäällikkö. Fältin Olli oli kuin isähahmo työtekijöille ja kakki tunsivat toisensa. Asiat etenivät mutkattomasti ja tieto kulki, koska ei olut näitä" välietappeja" Henkilöstökulut olivat maltilliset ja henkilökemioissakin oli inhimilliset ajat. Tottakai riitojakin oli, mutta ne puitiinkin heti kättelyssä, eikä niiden annettu paisua kuin pullataikina.

Nykyisin hyvinvoinnin ja palvelualueen isolla johtajalla on neljä pikkupomoa. Mutta suurin virhe on tapahtunut jo 7-8 vuotta sitten, kun uudet palv,alueenjohtajat valittiin. Nimittäin ensimmäisiin tehtäviin olisi kuulunut joka ukon tutustua uusiin alaisiinsa, eli esittäytyä työtekijöilleen kentällä, siis eri työpisteissä. Se olisi luonut luottamusta työnantaja ja kenttäväen kesken, mutta tänäkäänpäivänä en ole, eikä ole moni muukaan nähnyt livenä omaa johtajaansa. Joten KÄYTÖTAPAKOULUTUS olisi ollut paikallaan näille herroille heti alkuun, koska ne ovat olleet aika kauan hiukan hukassa, koska rantautua kentälle ja esittäytyä on ihan perusasioita.

Tämän asian voi hyvin päättää vitsiin, että miksi kunta-alan vaikkapa päättävä virkamies ei  katsele aamupäivällä ikkunasta ulos, no siksi, että iltapäivällä olisi  sitten jotain tekemistä:)