Kevään korvalla on aika tutustua Suomalaisen kestävyysurheilun tarjontaan. Niitähän on kalenterit pullollaan ja tarjontaa riittää joka lähtöön. Kevään, kesän ja syksyn aikana on mahdollisuus "pientä" korvausta vastaan kilpailla itseään tai kilpailuhenkisempien toisiaan vastaan ihan ajanotto ja tulospalvelun myötä.

Moni organisaatio on tehnyt tästä bisneksen tutulla reseptillä, jossa valtaosa tapahtuman järjestelyyn osallistujista on ilmaistalkootyöntekijä, ja joka vaivan palkaksi saa päivän työstä ilmaisen lihakeiton ja kahvit, niin ja päälle hyväjätkä statuksen, tyyliin tulethan ensivuonnakin. Olen ollut itsekin monissa tapahtumissa mukana vuosikymmenten saatossa, joten tiedän mistä puhun. En tarkoita tällä talkootyöläisellä henkilöitä, jotka ovat järjestävä taho, eli seuraa/järjestöä, minkä laariin eurot kilahtaa. Korostan kuitenkin sitä, että tapahtumat itsessään ovat mitä parhainta kansakunnan kunnon kohottajia, koska pääsääntöisesti se on kaikille jonkinlainen tavoite, mikä on asetettu kauan sitten ja sen eteen ollaan käyty lenkkeilemässä jo pitkää.Mutta  tämähän on se markkinarako, jonka järjestävät tahot tietää ajatuksella"ei se ole tyhmä joka pyytää, vaan se joka maksaa" Kilpailun kiristyessä myös moni uusi paikkakunta on haistanut bisneksen ja trendilaji triathlon on siitä hyvä esimerkki. Myös kotimaisen maastopyöräilyn suurtapahtumat ovat hyvä esimerkki huippuunsa kivunneista osanottomaksuista, jos puhutaan puhtaasti jälki ilmoittautumisesta, Tahko tietenkin niistä kalleimpana esimerkkinä.

Mutta jonkinlainen roti se pitää olla osanottomaksuissakin. Kilpailukalenterien tapahtumaseurannan tuloksena laitan tähän "ahneimmat" seura/järjestö organisaatiot jotka ovat erityisen kunnostautuneita tässä rahastussysteemissä vuonna 2016 Hiukan kyseenalaisen kunnia juoksupuolelta kuittaa aina varma Helsinki-City maraton liki 100€ hintalapulla ja hyvänä kakkosena Paavo Nurmi Maraton. Sitten siinä 20-30€ pienemmällä hintalapulla tulee pitkä liuta tuttuja kotimaisia kaupunkimaratoneja, tai oikeastaan jokainen isompi kaupunki sekä puolikkaita ja kaikista näistäkin osanottomaksuista voisi ottaa puolet pois. Vastaavat tai paljon suuremmat juoksutapahtumat, jotka ovat myös paljon paremmin järjestetty nopeine tulospalveluineen ja tuotekasseineen takuuvarman auringon kanssa maksavat esim. Espanjan maalla vajaat 20€, joten kyllä Suomi on pahasti jäljessä kehityksestä. Sama pätee pyöräilyn puolella, niin maasto kuin maantiepuolella ja tasoero Suomeen on valtava.

Sitten onkin ruotimisvuorossa triathlon. Ylivoimaisen kärkipaikan kuittaa Lahden pitkänmatkan SM kisa. Kuulkaas, jälki-ilmoittautuminen tähän kyseiseen koitokseen maksaa peräti 350€, siis hei haloo, hiukan halvemmalla tähän kyseiseen tapahtuman pääsee(200€), kun ilmoittautuu hyvissä ajoin. Keskustelin osanottomaksuista erään Finntriathlon organisaatio vastaavan kanssa talvella omalla työpaikallani ja vastaukseksi sain, että maksaahan se City maratonkin ja että ulkomaan isot ironman kisatkin maksaa. Siis matkia isoja osanottomaksuissa, mihin miltei  koko Suomen triathlon on sortunut ei nosta Suomen tasoa huippujen osalta, sillä kerätään kassavaroja. Ja mitä tasoon tulee, ulkomaiset kärkikamppailut 10-20 parhaimman osalta ovat eri kategoriassa, kuin Suomi. Meillähän vain muutamalla jo ennalla tiedetyllä on mahdollisuus kuitata palkintorahat. Ja maksajina toimii kalliin osanottomaksun maksaneet harrastajat. Se että näitä uusia tri- tapahtumia putkahtelee, kuin sieniä sateella näkyviin todistaa jo itsessään se, että kannattavaa touhun täytyy olla kun osanottomaksun laittaa "kohdilleen". Ja kyllähän Turun (uusi) ja Finntriathlon osakilpailujen hintalappukin on "kohdillaan".

Kuopio/Nilsiä on hyvä esimerkki. Perinteikäs Kuopion oma tri- kisa, sai Finntriathlon organisoiman Tahkon kisan aivan aivan hajuetäisyydelle viikkoa ennen Kuopiota kilpailemaan suosioista ja kaiken huipuksi varmaan kunpikin järjestäjä hakee avustusta tapahtumiinsa Kuopion kaupungilta, koska Nilsiähän on osa Kuopiota. Nostaako sitten tämä surullisen kuuluisa katumaksu osanottomaksujen hintaa, tuski. Olen yrittänyt udella monta kertaa seurapäättäjilta sitä, että kun Kuopion kaupungin kadunkäyttömaksuilla alettiin tappaa pienet juoksutapahtumat, niin minkälainen hintalappu tulee esim. Kuopio maratonin osalle, sekä Kuopio Triathlon tapahtuman osalle. Jos hinta lasketaan, niin kuin olen ymmärtänyt kylmästi käytetyn tieosuuden metrimäärään, niin mielestäni näiden seurojen pitäisi olla jo aikaa sitten konkurssissa. Tai sitten kaupunki antaa alennusta näistä maksuista hyväveli verkoston kautta, osana avustusta. New yorkin maratonin katumaksut ovat varmaan messevät, kun useampi kaupunginosa laitetaan kiinni miltei koko päiväksi:):) tämä niin kuin esimerkkinä Kuopiolle ja monelle muulle kaupungille. Hyvää alkavaa kisaviikonloppua kaikille ja myös niille hyväjätkä statuksen saaneille lihasopan ja kahvin ystäville, teitä tarvitaan jatkossakin