Tämä seuraava aihe saattaa herättää pientä närkästystä piiritasolla. Kun vuosia sitten piirien päättävät elimet alkoivat yhdistää voimavarojaan, lähinnä pm kisoja silmälläpitäen, aiheutti se jo silloin pientä vastustusta. Viikonloppuna juostut pm aluemaastot Pieksämäellä keräsi huikean osanottoryntäyksen, koska arviolta miltei 30 urhoollista juoksijaa oli saapunut noin kolmesta eri piiristä kisailemaan mitaleiden kohtalosta. Tämä kyseenalainen osallistujien määrä on lajissaan kaikkien pohjanoteerauksien äiti. .

Kysymys kuuluu, kenen tai keiden idea oli aikoinaa alkaa yhdistelemään montaa eri piiriä. Ymmärsi aikoinaan, että tämän mainion idean tarkoitus oli lisätä urheilun kiinnostavuutta ja että pm maastot olisivat näin ollen se iso tapahtuma mikä näkyisi ja kuuluisi. Tilanne on kuitenkin surkuhupaisuudessaan nyt se mikä se on, ja se myös osoittaa kiistattomasti sen että ollaan menty ojasta allikkoon, tai vieläkin syvemmelle, eli strategia on epäonistunut kaikilta osin.

Muiston syövereistä on helppo ammentaa voimaa ja viisautta ajalta jolloin pm maastot herätti kiinnostusta, niin urheilijoissa kuin taustajoukoissa. Piirin omat maasto peeämmät olivat tuikitarpeellinen ja hyödyllinen kenraaliharjoitus, missä ei säästelty,eikä laistettu juoksusta. Maastot ajoittuivat yleensä, niin kuin tänäänkin 1-2viikkoa ennen SM maastoja, mutta samalla se oli erittäin tärkeä katsaus sen hetkiseen piirin juoksutasoon, niin tiukan kärjen kuin myös tason laajuuden suhteen. Kunpaakaahan ei tunnu enää edes kolmen piirin yhdistämisenkään jälken olevan, ainakaan jos osanottajamäärää katsoo. Ennen fuusioitumista, puhun viime vuosituhannesta,oli yhdessä sarjassa enemmän osanottjajia, kuin tänä päivänä koko kilpailussa yhteensä.

Väitänkin tämän nykykokeilun olleen epäonnistunut yritys ja olisi aika palata entiseen piirin sisäiseen malliin. Tällä tapaa ainakin juoksu-urheiluun saataisiin uutta innostusta lajiin ja tällä tavalla kohotettua kestävyysjuoksun imagoa  muidenkin silmissä, kuin ainoastaan kabinetti pellejen toivekuvissa, joita nämä päättäjät esittelevät kalvojensa kanssa täysylläpidetyissä kokouksissaan. Humu ja Valo, milloin orastaa taas kestävyysjuoksun uljas Kajo:)

Aamulla 2,30h maastopyörällä, aivan sairaan hienossa kelissä. No nyt olis oikean jalan akilles hiukan huonossa hapessa, mutta mitäpä siitä, pole poika pole, kyllä ketjua riittää:)