Norjan Sondre Moen teki jotakin sellaista, mitä en henkilokohtaisesti uskonut kenenkään vakoihoisen tekevän vielä vähään aikaan. Kyseessä on juoksumatkoista se kaikista raatelevin, eli maraton. Norjan juoksuihme, joka on vasta 26 vuotias, kävi harakiri taktiikalla juoksemassa nousevan auringon maassa, tarkalleen Fukuokassa hirmuajan 2,05,38 osapuilleen. Liki viiden minuutin parannus omaan ja entiseen Norjan ennätykseen oli samalla myös uusi Euroopan record.

Keväällä tämä samainen heppu kävi Hannoverin huhtikuisessa ja happirikkaassa kelissä kipittämässä huippuajan 1,10,07. Mutta kun kerran oikeat teesit löytää tälle raadolliselle maantiematkalle on kaikki mahdollista. Nyt neljän ja puolen minuutin parannus, hiukan vieläkin happirikkaammassa ilmaalassa ei jätä kylmäksi edes räntäsateessa nyhjöttelevää ja pilkkikautta odottavaa kunta-alan luuseria:)

 Juoksun kulku oli sitä nykyaikaa, missä ratkaisut taphtuvat viimeisellä kympillä. Väli 30-40km siis kaksi vitosta vilahtivat 14,38 vauhtia ja siinä oli antauduttava jo 2012 olympiahirmun Ugandan Stephen Kiprotichin. Vauhtireservi on asia,mikä ei siis välttämättä ratkaise kaikkea, kun puhutaan puhtaasti maratonin huippusuorituksesta. Muuan Farah ja eräs Bekele, sekä tietenkin Haile olivat vauhtireserveiltään Norjan miestä paljon edellä, jos kympin juoksuvauhdista puhutaan, mutta matkan edetessä tilanne alkaa tasoittua, olipa sitten ihon väri mikä tahansa. Tai oliko tämä sitten se pöljän paivä Moenille, missä kaikki asiat loksahtaa kohdilleen samalla kertaa, jää nähtäväksi.

Itse olen kokenut elämäni aikan juoksukisoissa pari kolme kertaa "pöljän päivän" missä mikään ei tunnu miltään, voi siis painaa aivan älyttömänä, eikä hapota. Mutta yleensä sitten suorituksen jälkeen olo on ollut pitkää sellainen, että kun olis maansa myynyt:) eli aivan kuollut. Mutta kun on valkea iho ollut aina harmina, ei tulokset ole ollet kovinkaan häävejä.

Jokatapauksessa Norjan hymypojan juoksu nipponissa ja roima tulosparannus ovat hyvä esimerkki siitä, että kun löytää oikeat tehot/aerobian ja levon suhteen ryyditettynä oikealla asenteella ja armottomalla itseluottamuksella on valkonaamallakin mahdollisuuksia muita vastaan.

Omat. Aamulla 2h kävelyä räntäsateessa. Huomenna lekuriin, kun...?