Suomesta on tullut takapajuinen neuroottinen triathlon suorittaja, Paljon, tai paremminkin suuresti kasvanut tri harrastus on positiivinen asia, jos mittarina käytetään puhtaasti eri tapahtumissa olevia osanottajamääriä. MUTTA, onko se nyt sitten niin, että positiivisten tri suoritusten aiheuttama ajatusmaailma ei enää muuta hyväksykään. On sanomattakin selvää, että meillä on kuntosuorittajia, hyvä niin, mutta kansainvälisiä kovan tason kisaajia vain muutama. Ei yksi Gööst,Lehtonen, tai Dardy tee kesää Suomalaiseen kestävyysurheiluun, vaikka hyvänluokan kisaajia ovatkin.

Mistä apu tähän aneemisuuteen, millä saataisiin sitä tasoa hilattua, noin niin kuin laajuuden suhteen ylöspäin. Menneen kotimaisen tri kesän suurin häviäjä oli perinteikäs Kuopion kaupunki triathlon, missä samalla kisailtiin SM arvoisesti. Paikalla katsojan roolissa, niin kuin aina ennenkin olen ollut, huomasi, tai aistin, että nyt on hautajaistunnelma päällä. Olosuhteet olivat mitä olivat, eikä niitä voi valita, mutta jo pelkkä ennakkoilmoittautuneiden määrä antoi selvän signaalin mikä on tämän kisa tulevaisuus ja sitä ei ole tällä konseptilla. 25 vuotta putkeen ja huippuvuodet asettuivat sinne vuosituhannen vaihteeseen, joten onko nyt tullut aika sanoa hyvästit tälle kisalle. Syyttävää sormea on turha osittaa mihinkään suuntaa, koska kaikella on aikansa. Jollakin tapaan tuntuu nyt siltä, että ensivuonna ei tämä kisa ole kalenterissa, toivottavasti ole väärässä, KOSKA !

Sanooko sana DUATHLON mitään, tässä olisi monella tapaa pelastus Suomen triathlonin tason nostolle. Tämä muualla maailmaa suurta suosiota nauttiva laji on sanottu olevan triathlonin pikkuveli, mutta nythän on käynyt niin, että Suomalaisilta on pikkuveli ollut kateissa jo pitkään. Isossa maailmassa, missä tri taso on aivan jotain muuta kuin Suomessa, tiedetään näiden duathlon kisojen tärkeys kokonaisuutta ajatellen. Itse kun aikoinaan 20 vuotta sitten hurahdin pyöräilyyn ja myös duathloniin, oli du. kisoja useita vuoden aikana. Nämä kisat kokosivat yhteen myös tri ihmiset ja tasokin oli yleisissä sarjoissa kova, veteraaneissa vai yritys ei vauhti, oli kova. Näillä du. kisoilla saataisiin kautta molemmista päistä jatkettua, eikä kipukynnys kuntoilijoidenkaan puolelta olisi niin suuri kuin tri kisoihin tähtäävällä. Ja mikä tärkeintä,kun nuoret tri -team oppilaat oppii juoksun kovuuden, sen tärkeyden huomaa sitten yleisissä sarjoissa, eikä muunmaalaiset lähde pyörän jälkeen paukusta karkuun, vaan pystyy heti laittamaan hanttiin

En tiedä, järjestetäänkö Suomessa nykyjään enää yhtään Duathlon kisaa SM arvoisesti, ennen oli keväällä ja syksyllä, mutta tässä olisi myös markkinointipaikka monelle paikkakunnalle, MYÖS KUOPIOLLE. Tällä tarkoita, että ei pidä jäädä tuleen makaamaan, vaan pitää mennä eteenpäin, niin kuin tuntemattomassakin huudettiin. Ja mikä estää järjestämästä du. kisoja vaikka pitkin kesää, nehän palvelevat triathlonia hyvin vaikka kovana harjoiteena.

Siispä, jos Kuopio aikoo lopetella perinteikkään kisansa, voi tilalle järjestää paljon helpoimmilla järjestelyillä du. kisat ja heti paukahtaisi SM arvo se on jämpti niin. Uskon, että paljon olisi halukkaita kisoihin tulijoita, mutta kun ei ole kisojen tekijöitä.

Triathlon on iloinen asia, niin kuin golf. Mutta entäs sitten, kun Suomen 3 kuukauden aikana, joita kisoja järjestetään on puolet paleltuma herkkiä ja nautinto on suorituksesta todella kaukana, niinpä?

Aamulla 2h kiihtyen:)