Menneiden Berliinin EM yleisurheilukilpailuiden jälkipuinti käy kiivaana. Ai että, niin Suomalaista päättämättömyyttä siitä, mitä tässä pitäisi tehdä, että kurssi saataisiin nousuun. No, kun ei kerran mitaleita tullut, niin  ruoditaan sitten syitä moiseen.

Johto on helppo heivata sivuun ja ottaa joku uusi paikkaamaan tilanne, mutta urheiljoita ei voi heittää syrjään ja korvata ne jollakin muulla. Ennen se oli joillakin mailla helppoa, mutta tulleen uuden säännön myötä homma vaikeutuu merkittävästi kun edustaa ei voi uutta maata kolmeen vuoteen, jos on edustanut jotakin toista maata virallisissa kisoissa, tai jotenkin se sinnepäin nyt menee. Kielitaidon kanssa tällä ei ole mitään tekemistä sen enemmän,. kuin ymmärtämisen tai lukemisen suhteen uudessa valitsemassaan maassa.

 Riitta Salinia lainatakseni myös syytä on urheiljoissa, kun tulosta ei tule. On aivan totta, että jos ennen tehtiin tulosta aika vähäisellä SUL panostuksella, mitä avustuksiin tulee on tämän päivän trendi se, että valitetaan rahan vähyyttä ja etsitään juuri siitä syy menestymättömyyteen.

Pitäisi hyväksyä se tosiasia, että Suomi on pudonnut lopullisesti kansainvälisestä urheilun kelkasta, koska se tarvittava INTOHIMON on lopahtanut lopullisesti. Siihen ei auta muutaman kansainvälisen tason urheilija. Somettamis lajit, joita trendilajeiksi voisi kutsua on ottanut vallan. Sieltä saa julkisuutta ilmaiseksi eikä maksa mitään tulla julkkikseksi ja nämä lajit ovat vieneet potentiaalin varsinaisista esim. yu lajeista. YOUTUBESSA katsotuimpia "urheilusuorituksia" on E urheilu. Twitterissä, Facebookissa seurataan eniten entisten ja nykyisten jääkiekkoilijoiden edesottamuksia ja heidän elämäänsä. Moottoriurheilu vie myös päähuomion, eikä hikiurheiluedesottamuksia näy, yhtä Kaisa Mäkäräistä lukuun ottamatta-

Palataan takaisin alkuun. Mitä siis pitäisi tehdä härmässä, että vielä joskus nähtäisiin menestystä ei E urheilulajeissa. Huippu-urheilun muutostyöryhmää ei olisi koskaan saanut perustaa. Tosin kyllähän se muutostyö ryhmä muutti huippu urheilun, tosin väärään suuntaan, senhän todisti jo Berliinikin :) Mutta kun organisaatio on luotu, ei sitä hevin lopeteta, sillä sen verran monta kovapalkaista siellä on lorvimassa, siis miksipä sitä sahata omaa oksaa. Urheilu organisaatioiden pitäisi ymmärtää, että heidän toimialaansa kuuluisi tulevaisuudessa kuulua pääasiana luoda joka eri kaupungissa kontaktea yrityksiin ja kuntiin. Luoduilla mahdollisuuksilla herätellä joka kyläpahasessa urheiluinnostusta ja palkata saaduilla euroilla osaaikaisia valmentajia Näiden INTOHIMOISTE valmentajien suurin tehtävä olisi iskosta nuorten alitajuntaan ajatus yksilö urheilun mahdollisuudesta siinä valmennuksen ohessa. Mahdollisuudesta ja sen erinomaisuudesta aivan samalla tavalla, kuin 60 luvun alussa huonosti sujuneiden Budabesti EM kisojen jälkeen. Silloin tehtii tomeralla tavalla selväksi, että näin ei voi jatkua ja alkoi muutotyö kohden kultaisia vuosikymmeniä. Loppu onkin sitten yhtä legendaa.

Kaikki olisi kuitenkin alettava ihan ruohonjuuri tasolta, siis koululiikunnasta. Kaikkien kaupunkien olisi luotava urheilujärjestöjen kanssa yhteinen innostava linja järjestää suuria urheilutapahtumia ja seuratoiminta sieltä innostamaan nuoria mukaan valmenukseen, niitä lahjakkaita nuoria kyllä löytyy. Suuri lisäys rahaa seuratoiminta työhön ja eritoten osa-aika palkkaisia valmentajia paljon lisää. Toivotuista massoista sitten alkaa ajallaan erottua eri lajeihin lahjakkaimmat nuoret, mutta siinä vaiheessa pitää olla tarkkana. Murros ikä ja montako lahjakasta nuorta on Suomi ikähaarukassa 16-18 menettänyt yleensä ylirasituksen takia viimeisen 3-7 vuoden aikana, vastaus on aivan liian monta, kiitos ymmärtämättömän valmennuksen.

Juuri tässä vaiheessa pitää astua kuvaan täysipalkkaiset ammattivalmentajat, jotka karismallaan ja omakohtaisella ymmärryksellä alkavat myös tehdä selväksi että ei se urheilu saa eikä voi tuntu aina kivalta. Mutta se on palkitsevaa, sillä juuri siksihän minäkin tässä nyt seison:) Kyllä meiltäkin löytyy Ingepritseineitä, tai Duplantiseja, kun hommat tehdään oikein alusta pitäen, mutta se vaatii päätäntävallalta konkreettista muutostyötä ja eritoten rahojen oikeaa kohdentamista. Minäkin olen valmis vaikka nuorten alkuvalmennus porukkaan luomaan hurmosta kestävyysjuoksun maailmaan, mutta en kahvi/makkara palkalla, sillä eiväthän Sullit humut ja valotkaan tee ilmaistyötä. Siis, joko olisi aika pikkuhiljaa siirtyä katkaisijalle ja sytyttää ne valot.

Viikko sitten eräässä aamuteeveen jälkilöylyt lähetyksessä Bubi sanoi, että 60 luvun  urheilupäättäjät olivat sanoneet kokouksessaan urheilun tason nostaminen "keinolla millä hyvänsä" olevan nyt ajankohtaista. Hyvin sitten taso alkoikin nousta, mutta ilman intohimoista ja uhrautuvaa materiaalia se ei luonnollisesti olisi onnistunut.Tämän päivän materiaali on heikkoa, mikä ei kestä kovaa krittiikki. Tällä en tarkoita, että nyky yu edustus urheilijat eivät tee parastaan, kyllä varmaan parhaansa yrittävät. Tarkoitan sitä, että harhakuvitelma ja illuusio siitä, että urheilun pitää olla mukavaa, pitäisi kokonan haudata. Ei urheilu ole tehokkaina ja kovina päivinä, sekä palautumattomana mitää "ompa kiva fiilis"harjoittelua. Mutta silloin se on tehokasta ja ne päivät palkitsevat sitten myöhemmin.Ja lääkäriliiton kanssa SUL pitää tehdä yhteistyötä ja siirtyä nykyaikaan. Joka ukolla ja akalla pitää todeta keinotekoisesti rasitus astma, niin saadaan virallisesti urheilijat samalle viivalle muun maailman kanssa. Se on turhaa hurskastelua itkeä jälkikäteen, että kun ei oikein happi kulje. On nimittäin sitä henkilökohtaista kokemustakin siitä asiasta

On se kumma, miten pahasti pudottiin pöpelikköön älypuhelin/some tulon myötä. Nyt pahimmillaan itketään traumoja, mikä suoraan peilaa tuloskuntoon, vaikka sillä, että joku olympiavoittaja on vähän taputellut pepulle ja ajatukset ovat karanneet somemaailmaan urheilusta. Minä en ainakaan panisi yhtään pahaksi, jos joku nais olympiamitalisti tulisi kerran tai mieluummin tasaisin väliajoin taputtelemaan perseelle, olisin enemminkin kuin otettu siitä tavasta. Enkä varmaan itkisi somee, päin vastoi kehuisin hyvää tuuria:)

Mutta tähän on hyvä lopettaa, kun sormet alkavat väsymään. Hyvää alkanutta viikonloppua kaikille. Minä lähden työvuoron jälkeen kalaan.