Viikonlopun urheilutarjonta on huipussaan viikonloppuna, jokaiselle löytyy siis jotakin, Alkaa Hiihdon MM taistot, Kuopiossa luistellaan  Kansainvälinen Ice-maraton on kaikenmaailman laturetkeä himokuntoilijoille, ym. Myös talvijuoksusarjan Hart 5 miles toiseksi viimeinen osio juostaan Lauantaina, tuttu paikka ja aika Päivärannassa, toivon mukaan, niin kuin nyt vaikuttaa, huippupintaisella kevytliikenne väylällä, ilman ylimääräistä 5cm pöpperölumikerrosta.  

Nyt kun hallikausi on kiihkeimmillään ja päälle painaa, tuo joka vuotuinen maailma kovin kestävyysjuoksu tapahtuma MM -maastot  on hyvä ja syytäkin palauttaa mieleen, että Suomestakin on joskus löytynyt mailereita, jotka ovat yltäneet aivan korkeimmalle palkintokorokkeelle EM halleissa, sekä MM maastoistakin on tullut mitali sijoituksia. Kaikkia näitä juoksijoita yhdisti se seikka, että itse halliharjoittelu oli erittäin vähäistä, tai liki olematonta.

Ari Suhonen, Porvoon lahja Suomen juoksulle, juoksi aikoinaan tänä päivänäkin voimassaolevan SE, 800 metrin matkalla,  Zurichin tummuvassa illassa aikaan 1,44,10min. Hallissakin kellot pysähtyivät SE lukemiin1,47 ja osat lukemiin, MUTTA Budapestin EM halleissa tuli kultaa 1500m matkalta, vaikka paraatimatka meni niin sanotusti munilleen jo alkuerässä, koska sen ajan valmennuspäällikkö Nuuttila antoi, tai paremminkin huusi väärää tietoa Arille siitä, millä ajalla loppukisaan selvitään.

Antti Loikkanen, Enonkosken lahja härmäläiselle kestävyysjuoksulle, taas loisti kymmenen vuotta aiemmin Milanon EM halleissa, jossa Saksan Thomas Wessinghage joutui katselemaan sinivalkoisia kantapäitä hopeamitalin arvoisesti, Antti pokkasi sen kirkkaimman. Itse seurasin sen kisan, eräässä huuruisessa kuppilassa Mallorcan saarella, kun oli "omalla leirillä" Loikkanenhan juoksi myöhemmin voimassa olevan SE 1500m matkalla, tai paremminkin jakaa sen Pekka Vasalan kanssa.

Entäs sitten Ari Paunonen, maaginen Sulkavan mies, jota pidän Pekka Päivärinnan kanssa Suomen kaikkien aikojen parhaimmista juoksijoista, jos matkaskaalana on 800- 10000m. Käsittämätön Sulkavan mies, joka 19 vuotiaana juoksi 3000m aikaan 7,43min sivuten samalla erään Myrskyläläisen SE aikaa. Arihan on yksi niistä neljästä jolla on myös MM maastojuoksuista jonkin värinen mitali (poikien sarjassa) muuthan ovat Pekka Päivärinta, Nina Holmen, sekä Anne Mari Sandell.

Miksi minä näitä sitten kirjoittelen, no sen takia, että kyllä halleissa pärjää ja vielä kohtuu hyvillä ajoilla, niin kestävyys, kuin keskimatkoillakin, ilman että siellä pitäisi käydä harjoittelemassa 3-4kertaa viikossa säännöllisesti. Kerta riittää viikossa, Ari Suhonen teki niin, silloin kun kyseessä oli nopeusharjoitus, ei muuta. Muuten peruskaudella talvella normaalisti 130- 150km viikossa juoksua +kuntopiirit ja voimaharjoitukset, kilometrejä parhaimpina vuosina 5500km.  Hallikausi kesti herkistelyviikko mukaan lukien noin 5 viikkoa, jonka jälkeen oli vuorossa yleensä kuukauden etelän leiri.

Kun taas Paunonen ei nuorempana varmaankaan hallijuoksua voinut edes toteuttaa "onneksi" mutta juoksi parhaina vuosinaan aika paljon enemmän kilometrejä, kuin Suhonen, mutta kymppitonnikin menikin sitten 28,20 pintaan, sekä myös 800m 1,47 ja osat.

Loikkanen haki EM loikka kunnon Enonkosken teiltä, eikä sisäharjoittelupaikoista, uskokaa tai älkää, mutta keskimatkat ja kestävyysjuoksu on ulkolaji ei sisälaji.Itse sain mahdollisuuden aikoinaa seurata Loikkasen tekemisiä Mikkelissä Karkialammen Varuskunta alueella, kun se asepalveluskin täytyi suorittaa. Lopuksi sanoisin vaikka esimerkiksi tämän meidän piirin nuorille juoksijoille sen tosiasian, että jos Vesa Laukkanen, joka Kuopiossa varttui juoksijaksi aikoinaan, juoksi ilman yhtään sisäharjoittelua 1500 metriä esteet 4.01min A- poika ikäisenä, mikä on luonnollisesti se ikäsarjan SE, niin kyllä  teilläkin on mahdollisuudet vaikka mihin, kun tehdään oikeita asioita, oikeaan aikaan ja OIKEASSA paikassa.

Itse yritän räpeltää se mihin ENÄÄ kykenen, toissapäivänä tein ERITTÄIN mielenkiintoisen harjoituksen lämpimissä tiloissa juoksumatolla, kestoltaan 14km ja osan harjoituksesta maksimoin kurjuutta laittamalla 4,5kg painoliivit päälle, sekä sopivasti kulma astetta. Eilen vurrin sitten ERITTÄIN hitaa 2h aivan huikeassa kelissä ei tullut siinä auringon paisteessa yhtään negatiivistä ajatusta mieleen, mikä on sinänsä ihme kun minusta puhutaan, joten liikkukaa ihmiset nyt!