Joudun pyörtämään sanani siitä, että blokikirjoitukset olisivat loppuneet. Katson velvollisuudeksi kirjoitella vielä yhden jutun, koska maailman meno on nyt sillä tasolla että huh huh.

Kuka tiesi vielä puolivuotta taaksepäin, mitä on tulevaisuudessa luvassa. Ei varmaan kukaan edes aavistanut, että vuoden 20 maaliskuusta eteenpäin eletään poikkeusoloissa/tilassa suomenmaassa. Sama tahti on liki koko maailmassa ja rajoja suljetaan pahimman pelossa. Korona epidemia tai paremminkin yksi niistä kyykyttää ihmiskuntaa. Talous sakkaa, koska yrityksien nurkat natisevat.

Mutta tästä hiukan myöhemmin lisää. Muutakin on tapahtunut viimeisen kolmen kuukauden aikana, siis ennen koronan rantautumista. Koska omalla työrintamalla on tapahtunut, tai paremminkin tapahtuu hiukan mollivoittoisia säveliä.Se on kuulkaas niin, että minulle taitaa koittaa ennenaikainen eläköityminen. Kupletin juoni on nyt se, että kun työpaikka oli alunperin tarkoitus laittaa kiinni 1.6 lähtien 12kk ajaksi saneerauksen takia, niin se laitettiin kiinni  koronanepidemiana takia. Eikä mikään halli aukea ennenkuin tämä epidemia on ohi, eli varovaisenkin arvion mukaan menee elokuun-syysk. vaiheeseen.Se tarkoittaa siis sitä, että Niiralan uusi halli on joskus elokuussa seuraava toimintansa aloittava uimahalli, joka palvelee seuraavan kerran asiakkaita. Ja siihen halliin ei minulla ole asiaa töihin, sillä pääsyvaatimuksena on joku liikuntapaikka neuvojan koulutus ja minäkö lähtisin liki 63 vuotiaana junioreiden kanssa kuluttamaan koulun penkkiä. Ai että pitäisi ostaa muka koulureppu ja uusi penaali kynineen, sekä sellainen ropelilippalakki. Eipä sitä koulua olisi kauaa edes kerennyt käydä, kun jo eläke olisi tullut sotkemaan asiaa. Joten eiköhän joku roti olisi pitänyt tuossakin asiassa säilyttää, kun aletaan tuommoisia ehdotella.

Siis meidän nykyinen liikuntapaikkojen päällikkö keksi suuressa viisaudessaan keinon ulostaa vanhaa valvonta kalustoa. Syy tai paremminkin keino tähän aukesi juuri uuden Niiralan uimahallin myötä. Keinona käytettiin raakaa temppua, vailla minkäänlaista inhimillisyyden häivää. Tästä aiheesta sitten joskus myöhemmin ja tarkemmin, koska nyt siitä tälläisen epidemian aikan on turha alkaa lässyttämään.

Lomautusilmoitukset ovat saapuneet sähköpostiin, mutta ei se näyttänyt olevan ihan yksiselitteinen. Päinvastoin, siinä oli monta epäselvyyttä palkanmaksun lopettamisen ja lomautusalkamisajan välillä, mutta kaipa ne ajallaan selviää, sillä nythän on aikaa.

Jokatapauksessa edessä on ilmoittautuminen TE toimistoon työttämäksi työnhakijaksi. Että piti vielä tämäkin souvi nähdä ja kokea, mutta samassa tilanteessa on aika moni muukin suomenmaassa.

Niin. Sitten joskus kun koronan alkaa olla selätetty maailmassa ja arki palata ihmisten eloon alkaa jälkipyykki. Katselin dokumenttiohjelman tähän koronaiheeseen liittyen, siitä miten se sai alkunsa ja minkälaiset katastrofaaliset seuraukset siitä tuli. Olen melko varma, että Kiina on aika kovasti tulilinjalla pitkän aikaa, sillä kun marraskuussa ensimmäiset tartunnat havaittiin Kiinassa ei siihen suhtauduttu siellä talouspoliittisten syiden takia kovin vakavasti. Muutamat Kiinalaiset viruslääkärit olivat havainneet uuden mahdollisen tappavan viruksen ja olivat raportoineet asiasta keskushallinnolle, mutta mitään ei tapahtunut. Ainut asia mikä tapahtui oli se että nämä lääkärit ja tutkijat vaiennettiin tyyliin turpa kiinni, eikä asiasta saanut hiiskua. Samaan aikaan Kiinassa alkoi uudenvuoden aika ja kansa alkoi vaeltaa Kiina Wuhanista vieden viruksen mukanaan ympäri Kiinaa ja sitä rataa pitkin maapalloa. JA NÄIN OLI SUURI VIRUSONGELMA VALMIS. Ja jo valmiina Wuhanissa tai keskeisessä kiinassa olleet ulkomaiset turistit toivat sen sitten tämän tappavan tuliaisen omiin kotimaihinsa. Kommunistinen valtio näytti jälleen kerran surkeutensa ymmärtää, miten vakavasta asiasta oli kyse ja nyt se on koko maailman ongelma. Onhan Kiinan maaperältä lähtenyt ennenkin tappavia viruksia liikkeelle, mutta tämän kertainen Covid-19 tulee olemaan kaikista pahin.

Olen elänyt 90 luvun laman, eikä se kovin kummoista omaan elämään vaikuttanut. No tulihan siinä ensin ero eukosta ja kohta heti perän oli töissäkin sen verran hiljaista, että läksin omille teille. Se myös samalla opetti ymmärryttämään se, että ei täällä kaikki asiat mene aina niin kuin toivoisi ja samaan aikaa tuli kyllä nautittua jotain muutakin kuin itseluottamusta ja se oli nesteen muodossa. Mutta kaikesta selvittiin ja vuosien saatossa asiat alkoivat taas rullaamaan omalla painolla, mitä olikin tullut elopainon myötä jonkin verran lisää. Siinä lamassa tuli hyvin monelle talouspuolella syvä notkahdus, niin myös minulle, vaikka onneksi säästöjä oli jonkinverran sukanvarressa. Monet eivät selvinneet yhtä kuivin sukin, vaan moni minullekkin tuttu yritti jatkaa pituuttaan köyden avulla huonoin lopputuloksin. Siinä lamassa oli huonoa se, että se kesti ja kesti. Tämänkertainen korona lama on syvä ja se tulee nopeasti. Paljon nopeammin kuin edellinen lama. Mutta hyvää siinä on jos tälläistä lainausta voi käyttää on se, että se myös alkaa korjaantua, siis heti pikkuhiljaa, kun itse tauti alkaa helpottamaan. Jokatapauksessa karua jälkeä se tulee jättämään niin ihmishenkien menetyksen muodossa, kuin talospuolella. Ihmistrakedioita, ihmisiä, jotka tulevat selviämään viruksesta saamatta sitä, tai sairastamalla sen, mutta menettämällä ensin omaisuutensa, sitten perheensä ja lopulta itsensä tavalla tai toisella.

Tässä on jokaisen pikkuhiljaa parempi alkaa uskoa siihen, että kun ja jos tämä asia alkaa viruksen osalta selviämään ja maailma sitä myötä taas paranemaan ei enää lähdetäkkään puhtaalta pöydältä jatkamaan ihmiseloa. Kun vuosituhat vaihtui on kahdenkymmenen vuoden aikana ollut jos minkälaista virusta liikkeessä. On merksiä, on sarksia, lintu ja sika influenssaa ja eritoten kaiken maailman muuntautuneita kausiinfluenssia. Tätä tämänhetkistä koronaa, voisi kutsua viruksien äidiksi, jos ei lasketa aikoinaan tuhoa kylvänyttä espanjantautia. Sehän tappoi ihmisiä aivan mielettömät määrät. Saman voi tehdä myös korona ja vaikka esim. täällä suomessa ollaan todella maltillisissa lukemissa vielä nyt, voi asia muuttaa mutoaan hyvinkin pahaan suuntaa. Jos viimeistään nyt heti, ei määrätä ehdotonta suojamaskin käyttöpakkoa kaikkialla muualla liikkuessa, kuin kotona on edessä katasrofi. 

Vuosituhannen alussa koettiin myös ameriikan maalla terroritekojen äidiksikin nimetty isku, missä lentokoneilla ajettiin päin pilvenpiirtäjiä. Silloin ainakin minä ja hyvin moni muu ajatteli, että maailma ei palaa enää entiselleen. No ei se kauaa vienyt kun maailma oli taas entisensä. Talous ja pörssikurssit toipuivat, sekä sotiminen sai jatkua entisenlaisella tavalla. Alkoi arabikevät ja se kiihdytti sotimista ja pakolaisaallot alkoivat vyöryä kohden eurooppaa. ISIS joka hyödynsi kaiken tämän melskeen keskellä toimintaansa, oli voimissaan, mutta pikkuhiljaa se elintila ja vallatut alueet alkoivat kutistua olemattomiin, kunne se olemassa olevat rippeet vajosivat horrostilaan. Nyt viimeistään olisi suomen päätösvaltaa hallinnoivien elinten herättävä ajatelemaan sitä, että kannattaako näin harvaan asutussa maassa keskittää muutamaan suureen kaupunkiin valtaväestöstä ja samalla autioittaa maaseutu. SE on tullut nyt kaikille selväksi, että kaikki suuret metropolit ovat suurimpia kärsijöitä tässä koronaepidemiassa. Myös suomen uudenmaan alue suurinen keskuksineen ovat suuria tartuntapesäkkeitä.

Veikko Vennamo tuo kuuluisa Maaseutunpuolueen johtohahmo kääntyisi haudassaa naurunkippuraan, jos tietäisi miten tänä päivänä asutetaan. Suomi ei ole omavarainen ravinnon suhteen, vaikka aika paljon sitä voisi olla.  Nyt olisi aiheellista pohtia tulevaisuutta ajatellen sitä, että olisiko kenties aika alkaa palauttelemaan maaseutu ja siitä saatava tuotanto aivan eri tasolle, kuin mitä se nyt on. Kaikki ravinto tarvikkeet ja kulutushyödykkeet pystytään tuottamaan kotimaassa. Liha, kala, juures, salaatit, hedelmät (ei sitrus) viljat,rasvat, miltei kaikki peruselintarvikeet. Ei oltaisiin riippuvaisia tuontitavarasta, vaan oltaisiin omavaraisia myös hädän hetkellä. Tässä käy nyt kuitenkin niin, että tämä epidemia tuolee viemään TODELLA kauan ja ruuasta tulee olemaan huutava pula ja se tulee olemaan kallista.

 Ja jos joku herkkäuskoinen kuvittelee tältä pohjalta, että koronan jälkeen saadaan olla pitkää rauhassa rakentamassa taas hyvinvoivaa ja kasvavaa talouselämää, niin uskallan olla aikatavalla erimieltä. Siis, kun ja joskus kun tämä "tauti" on selätetty, alkaa jo uuden odotus, kunhan ensin jatketaan jonkin aikaa sotimista ja oman edun hyvinvoinnin tavoittelua.

Ja urheilustahan on turha mitään puhua, kun mitään urheilua ei ole eikä pitkään aikaan tule.Mutta nyt kun voi alkaa opettelemaan "epävirallista"etäeläkeläisen elämää, se tarkoittaa sitä, että kalastukseen riittää nyt aikaa yllin kyllin tulevaisuudessa.

 

Kansalaiset.Tämä ei ole nyt leikin asia. Nyt on ihmiskunnalla hätätila, joten pitäkää huolta itsestänne ja lähimmäisistänne siltä osin kuin se on mahdollista. Ja toimikaa niin kuin teitä hallituksen puolesta ohjeistetaan. Tämän koronan kanssa ei ole leikkimistä ja vaikka realistisesti pahin on vasta edessä, siis tästä se asteittain pahenee,niin vielä joskus elämä voittaa ja usko parempaa huomiseen palaa.