Maakuntaviestijuoksut mallia 2019 juostiin eilen perinteisesti Karttulassa. Tämä Suomessa ainut laatuaan oleva juoksu keräsi osapuilleen 70 joukkuetta tänä vuonna ja menoa riitti niin nuorten kuin hiukan varttuneimpienkin osalta.

Olosuhde vaihteli tuon kelin suhteen laidasta laitaa pitkin päivää, eikä raikkailta vesisateiltakaan säästytty. No, ei ne paikalliset vesikuurot kauaa aina kestäneet. Juuri sen verran, että kun takki oli hiukan kuivunut, niin uutta kuuroa jo pukkasi ja paperiset lähtölistat alkoivat aika pahasti kastua.

Mutta kaiken kaikkiaan keli oli siedettävä ja varsinkin juoksijoita se ei haitannut pätkän vertaa, eikä tietenkään kannustusjoukkoja, joita olikin kerääntynyt seuraamaan kilpailua yllättävän paljon.

Bajamajat mitkä toimittivat tiettyä virkaa olivat tulleet jostakin muualta, kuin Kuopiosta, vaikka Kuopiossa ollaankin. Joten kiitti vaan taas Kuopio yhteistyöstä, sillä sieltä niitä aluksi kysyttiin, mutta kieltävä vastaus saatiin. Mainostaa itseään hyvinvoinnin pääkaupunkina???

Ensin juoksi kaverisarja, johon allekirjoittanutkin otti osaa yhden osuuden verran. En tiedä meidän porukan sijoitusta, sillä se ei ole tärkeää, mutta ainut asia, mikä jäi mieleen juoksusta oli se, kun joku nuori tyttö loppusuoralla kuittasi  minut sata nolla. Yritin käskyttää oikeaa etureittä yhteistoimintaa kirin osalta, mutta mitään ei tapahtunut, kun tuo muutama vuosi taaksepäin tullut välilevyn pullahtelu vei reidestä hermotuksen ja samalla voiman. Kivaa oli kuitenkin huomata, että jaksaa juosta yhden kilsan, ilman kävelyaskeleita ja olla mukana hengessä:)

Sitten muodollisen protokollaan jälkeen (pari puhetta, jumppa ja maammelaulu) oli vuorossa nuoren sarjalaiset. Yritystä ei puuttunut ja on ilolla pantava merkille, että vielä on juoksu hengissä tässäkin piirissä jälkikasvun osalta, niin poikien kuin tyttöjenkin osalta.

Sen jälkeen kirmaisivat matkaa vuoron perään M16 ja aikuisurheilja miehet ja N16 ja aikuiset:) naiset. Samanlaista kovaa menoa ja erittäin sisukkaita juoksusuorituksia nähtiin näissäkin lähdöissä.

Lopuksi oli sitten vuorossa päivän päälähtö, missä mittelivät paremmuudesta yleisen sarjan mies ja naisjoukkueet, sekä suomisarja. Tätä varmaan moni oli tullut seuraamaan, koska IIvo Niskanen ja PHS oli saanut kovan haastajajoukkueen, eli Puijon Mahdin. Kisan kupletti oli täysin selvä ja heti paukusta nämä kaksi joukkuetta irtautivat omille teilleen. Naisten sarja oli myös selvästi ennakkoveikkauksissa Reippaan heiniä ja samoin siinäkin paukusta karattiin heti omille teille, eikä haastajaa löytynyt.

Kisa eteni muutaman sadekuuron säestämänä ja omat kierroslaskelmat alkoivat mennä sekaisin. Onneksi kisan pääkuuluttaja Joni Jääskeläinen paikkaili meikäläisen mokia ja näin pysyttiin ajan hermolla ja kierroksilla. Miesten kisan ratkaisu nähtiin sitten pitkällä 3,9km osuudella kun PHS olympia ja MM kultamitalisti Iivo Niskanen päästettiin irti. Vaikka Puijon Mahti lähti pitkälle osuudelle noin 50m kaulalla, oli IIvo jo puolen kilometrin jälkeen kannassa ja samalla ohi. Sitten alkoi tulla tasaiseen eroa, jota seuraavaan vaihtoon mennessä oli 40 sekuntia. Siitä oli sitten Perttu Hyvärisen helppo jatkaa ja ankkurin Pennasen rullailla maaliin tuoden PHS selvään voittoon. Mahti tyylitteli kakkoseksi, mutta JOS alkuperäisessä ja suunnitellussa joukueessa olisi ollut sellainen nimi, kuin Jere Pajunen, olis kisasta tullut todella tiukkakin tiukempi. Naisten sarjan vei totuttuun tapaan Reipas, sillä tällä kerralla sille ei löytynyt todellista haastajaa.Merkille pantavaa oli se, että kannustusjoukkojen ja varsinkin nuorten liki hurmoshenkinen kannustus, niin Iivo, Pertun kuin monen muun juoksijan osalta oli hienoa kuultavaa.

Juoksun tulokset ja osuusajat löytyy ajallaa Team Ranesportin sivuilta.

Onnistuneet kisat siis sai aikaan Karttulan Urheiljat tälläkin kertaa. Kisamakkara oli vain 1€ ja niitä kuuluukin menneen ihan kunnolla, sekä Teamin Rane myi tuotteitaan extrahalvalla.Sekä se, että varsinkin Niskasen yhteiskuvat olivat kysyttyä tavaraa, kun nuoret oikein rynnivät idolinsa kupeeseen. Ja taisi siinä Perttukin saada oman osansa.

Entäs sitten tulevaisuus maakuntaviestin osalta. Nythän juostiin oletettavasti viimeisen kerran näissä maisemissa, sillä koulurakennuksen ja vieressä sijaitseva kenttäalue aletaan valjastamaan asuinkäyttöön. No ei hätää, suunnitelmissa on jotain uutta??? joten kyllä ensivuonnakin juostaan.