Iiiiivo Niskanen,Iivo Niskanen. On paikallaan hehkuttaa kun siihen on todellista aihetta. Edellisessä kirjoituksessa taisin mainita, että olympia tai MM mitalit eivät ole Suomessa jokapäiväistä, eikä edes jokavuotista herkkua. Eivät ole ei, vaan saako niillä edes puolet tori täyteen, niin kuin jääkiekkoilijat. Nyt on kuitenkin niin. että vuosikymmenien odotus loppui tänään, kun Niskasen Iivo teki tempun, mitä meistä moni ei ole oman elinikänsä aikana nähnyt, eikä kokenut. Nimittäin Olympialaisten murtomaahiihdon perinteisen tyylin Suomalaisen 50km kultamitalisuoritusta. Mika Myllylä teki sen tempun, mutta 30km matkalla kaksikymmentä vuotta sitten ja nyt esikuvansa siivittämänä Iivo tempoi vieläkin paremmin.

Ennakkosuosikkeja kisaan oli monta, mutta vain yksi oli jo ennen starttia päättänyt voittaa kisan. Se viiltävä ja analyyttinen, sekä toiset murskaava veto, joka alkoi jossain vajaan 19km kohdalla oli uhkarohkea, eikä siihen kykene kukaan muu, kuin ainoastaan sellainen urheilija, joka TIETÄÄ olevansa muita vahvempi kisapäivänä. Kaikki muut alkoivat jäädä, koska eivät yksikertaisesti uskoneet siihen että Iivon veto kestää loppuun asti. Ainoastaan Poltoranin uskalsi mukaa, mikä sitten kostautui lopussa pahemman kerran, mutta alun rauhallisemmin ottanut Bolshunov tuli mukaan kultakamppailuun. Iivo hiukan passaili ja odotti Venäjän pojan mukaan ja mikä menikin heti vetomiehen töihin, tai paremminkin joutui siihen, kun Iivo teki kaluston vaihdon. Tähän kulminoitui tämä kisa, sillä luistavammalla kalustolla Iivo sai peesailla ja kerätä voimia lopulliseen iskuun. Iivon suksiruletti onnistui siis täydellisesti ja kun matkaa oli jäljellä reilu  kilometri, kaikki näkivät mitä tapahtui. Iivon ylivoimainen tasapumpputyöntö viimeistä edeltävään ylämäkeen, eli Niskasen viikate heilahti ja kuminauha oli Iivon ja itänaapurin välillä lopullisesti poikki. Iivon tasatyöntö oli vahvaa ja lihaskunto kesti loppuun asti. Koko Suomi on ollut tänään aivan täpinöissään tämän kultamitalin takia, eikä suotta, niin kuuluukin olla.

Huomenna Kristalta odotetaan vaikka mitä, enkä pitäisi minään ihmeenä vaikka jonkin värinen mitali tulisikin. Mutta jos Iivo oli tänään voittajasuosikki numero yksi kilpakumpaneidenkin mielestä ei Krista sitä ole. Joten odotetaan podium paikkaa, sillä ei kaksi ilman kolmatta olis ollenkaan paha.