Ei saa ilkkua. Saapas, sillä vahingonilo on TÄSSÄ tapauksessa ihan paikallaan. Ei mennyt kauan kun Kenialainen naisten maratonin olympiavoittaja paloi kuin paskanliekki legendaarisesti, muiden menetykkäiden Kenialais kestävyysjuoksijoiden joukonjatkeena ja niitä on jo montakymmentä. Nyt sitten, juuri kun timantiliigan avaus oli käsillä tuli varsinainen paukku, tosin mikään ei enää yllätä. Asbel Kiprop ui liian tiheään doupinverkkoon viimevuoden lopulla ja nyt taitaa olla edessä pitkä perukuntoharjoittelu kausi, noin neljä vuotta uumoilen. Aspel tosin, niin kuin tapoihin kuuluu kiistää käyttäneensä mitään kiellettyä ja sanoo, että kyseessä on erehdys. No tottakai se on erehdys, siis siinä mielessä, että tuli käytettyä epoa. Jos mies moukarinheittäjien mitalit vaihtavat omistajaa, liian väkevien kusinäytteiden johdosta, tuntuu sama trendi olevan juoksupuolella. Rashid Ramzin juhli Pegingissä keskimatkan mestarina, mutta ei juhlinut kauaa, ottivat ryökäleet tältä Marokkolais Bahrainilaiselta loikkarilta mitskun pois ja Aspelin poikahan sen sai palkintokaappiinsa komistukseksi, jo kolmen MM mitalin seuraksi. Ja nyt sitten tämä käry kruunasi hyvin päättyneen juoksijanpolun.

MUTTA, miten on, jos aletaan penkoa ihan oikeasti menneisyyttä esim. maileri puolelta. Oliko kenties testaustaso vielä niin kehittynyttä joskus 20 vuotta sitten, kuin mitä se on tänä päivänä. Ei ollut. Ja jos vielä olisi tallella sellaisten herrojen kuin esim. Hicham El Guerrouj 1500m World Record 1998 tai Noureddine Morceli 3:27,37 1500m - Nice 12/07/1995 virtsa ja verinäytteet ja että niitä alettaisiin tutkia nykyaikaisin menetelmin, voisi tulokset olla aika karua luettavaa. Hicham taisi muistaakseni vielä kantaa paidan liepeessä doupingin vastaista pientä punaista nauhantynkää kilpailuissa mukanaan, nähtävästi erehdyksissänkö. Enitenhän ainakin minussa silloin ihmetytti se, että ei nämä pojat olleet edes hengästyneitä hirmuravien jälkeen, kas kun eivät heittäneet kärrynpyörää kisan jälkeen,ihan niin kuin Kenian mies alle 2.05h maratonin jälkeen.

Maailma muuttuu ja me siinä mukana. Mutta yksi asia ei muutu, eikä tule muuttumaan. Se että tuo puoskarilääkärimanagerivalmentaja komppania laittaa bollarin kuvat silmissä tummahipiäiset pojat niin kovaan leikkiin ja missä ei ole kuin lopulta yksi häviäjä, nimittäin juoksija itse.

Omat. 1.5. maastopyörä 2h, 2.5. juoksu 2h (15x100m loppuun) 3.5. 1,45h sauvakävely Puijolla kumikengät, aika liukasta paikoittain. 4.5. wattibike 15min+ juoksumatto 1h kiihtyvä 9-13,5km/h