Mitä hyötyä on venytellä jos siitä ei ole mitään hyötyä. Liikkujien mieleen on iskostettu jo valovuosia, että pitää venytellä ennen ja jälkeen hyötyliikunnan, niin kuin esimerkiksi juoksun.

Viimeisimpien tutkimuksien mukaan asia on ikävä kyllä juuri toisinpäin, eli ei siitä viruttelusta ole kuin haittaa. Urheilufysioterapeutti Teemu Leppämäki kannustaa uusiin ajatuksiin niin kilpa kuin kuntoihmisiä ja esimerkiksi paras valmistava harjoitus on hiihtää hiljaa, ennen kuin alkaa hiihtää kovaa. Samoin on juoksun suhteen, ensin hiljaa ja sitten kovaa. Paras esimerkki tulee juoksun mahtimaasta Keniasta, missä ei edes tunneta käsitystä venyttelystä, mutta tulosten valossa ovat kuitenkin suhteellisen hyviä juoksussa:)vai onko joku eri mieltä. Leppämäki sanoo suoraan, että staattisesta venyttelystä ei ole mitään hyötyä se jopa altistaa vammoille. Tasapaino ja reaktionopeus heikkenevät. Heikentää maksimaalista voimaa, nopeutta ja kordinaatiota. Heikentää kestävyysominaisuuksia. Ei vaikuta palautumiseen. Ei lisää nivelten liikkuvuutta.

Poikkeuksiakin löytyy ja esimerkiksi Waldemar Cierpinski, tuo maanmainio maratoonari aikoinaan teki yleensä ennen maratonia poikkeuksellisen tehokkaan venyttelysessioin. Oli siis oman aikansa maailman parhaita toonareita, mutta kun tänä päivänä pistellään ilman venyttelyjä mara noin 6-7minuuttia kovempaa, herää kysymys venyttelyn hyödyistä. Itse en ole koskaan ottautunut venyttelyyn, vaan olen ollut aika jäykkä poika. Mutta sehän alkaa sopia muutenkin minun ajan trendiin, koska olen sopivan jäykässä kunnossa ajatellen kuoleman kankeutta.

Ja mainittava on veteraanijuoksijoiden yhden kovimmista recordeista, ellei kovimmasta. Rovaniemellä vaikuttava Olavi Peura kirmaisi Espanjan Orihuelassa aikoinaan 58 vuotiaana puolimaratonin M55v SE lukemiksi 1,15 ja osat. Hei, eikä Ollikaan ole ollut mikään venyttelijä tyyppi, päin vastoin, venyjä tyyppi se oli ja on.

Ampumahiihto on outo laji siinä mielessä, että kun homma alkaa tahmomaan suoraan maailman huipulta, on laskukäyrä jyrkkä ja syvä. Mainion alkukauden jälkeen Kaisa on ollut aivan hunningolla ja perästä ovat seuranneet Ranskan ihmepoika Forgad ja nyt viimekisoissa itse Johannes Bö jättää enemmän laikkoja näkyviin, kuin pudottaa niitä. Olisivatko kaikki edellämainitut sortuneet liian agresiiviseen venyttelyyn:)'

Omat. Eilen 1,44,43h kevyttä höntsäilyä ja tänä aamuna 1,30h vieläkin kevyemmin+10x100m