Maailma kehittyy ja ihmiset tyhmistyy sitä mukaa kun aika etenee. Hieman aikaa taaksepäin keksittiin tai paremminkin löydettiin nimi ihmisen huonolle suorituskyvylle  ja mikä kantaa nimitystä, tai paremminkin oiretta nimeltä mykoplasma. Jotkin nimittävät sitä jopa sairauden tilaksi, mutta pikkuisen övriksi se väite muotoutuu, jos kilpailussa kyetään "taudin"päällä ollessa miltei SM vauhtiin esim. naisten esteissä. No, lohdutukseksi nykyurheilijoille voin sanoa, että se mikä mielletään tänään mykoplasmaksi, niin ennen siitä käytettiin nimitystä alikunto, eli pitempiaikainen krooninen väsymystila, mitä ei voitu paikallistaa hieman puutteellisten lääketieteellisten menetelmien johdosta, eli alikunnon todellinen syys jäi nimeä vaille. No nyt on menetelmät ja nimet sairauksille ja lisää tulee.

Ja nyt uusimmasta palloilu/kiekkoilu lehdestä "Urheilulehti":) lueskelin sitten seuraavaa. Taas  on nimi löytynyt jo tiedetylle menetelmälle, eli kestävyysharjoittelulle. Ensin tulee mieleen aurinkolasit, mutta muunkinlaisien  juomalasien ja pullonpohjien läpi tuijoteltuani luin jutun loppuun. Sehän selventikin minun ajatusta siitä, että tässähän on TAAS kyse jostain jo 100 vuotta tiedetystä menetelmästä, mille on löytynyt hieno uusi nimi, POLARISOIVA harjoittelu.Kyse on siis aina tiedetystä PERUSKUNTOHARJOITTELUSTA, jota ovat peräänkuuluttaneet KAIKKI esim.entiset suurjuoksijatkin. Lasse suurikin on aina painottanut, että harjoittelu on suurimmalta osalta (noin 80% aerobista ja loput VK, MAX ja nopeusharjoittelua, siis mikä siinä on niin vaikea käsittää, kun pitää alkaa jo polarisoimaan.

Ainoastaan maratonharjoittelu eroaa hiukan näistä pääpiirteistä, siellä nopeus/max harjoittelu on vähäisempää ja VK määrää erinäköisin pitkin vedoin, sekä erinäköiset variaatiot pitkäkestoisen lenkin loppuosiossa. Paras esimerkki tulee juuri juostulta Berliinin maratonilta, missä Kenenisa Bekele, jo rataherkkyyden menetettyään ja maratonharjoitteluun siirryttyään kipaisi kohtalaisen mukiin menevän ajan. Ennen Bekelekin polarisoi, mutta viimeiset vuodet ovat olleet sitä ihtiään, eli harjoitteluun on lisätty paljon anakynnyksen ja VK välimaastoon kuuluvaa vauhtia. Ja tätä ominaisuutta on nousujohteisesti kehitetty muutama vuosi ja nyt tulokset puhuvat puolestaan. Tosin ei Kenenisa ole kokonaan luopunut polareista, kyllä niitä kannattaa pitää edelleen suojaamassa silmiä etelän auringolta.

Kyllä on mennyt vaikeaksi nynyajan urheilijoiden touhu, tai siis lähinnä Suomalaisten. Mykopolaroid ja homma on hallussa. Pariloitu kuvastaisi paremmin tämän hetken touhua härmäläisellä maaperällä, sen verran on telakalle taas tullut lähinnä nuoria Suomalaisia naisjuoksijoita tänä ja viime vuonna. Ja niin hyvältä kun homma näytti vielä reilu vuosi  sitten.

Omat. su. 1,55h kiihtyvä ma. 2,30h cyklocross. ti. 6km pk+7km VK polaroin ke. 1,30h ray-ban polaroid kevyt.ip. uintia 45min.  Kävin toissapäivänä Puutossalmella jigikalastamassa polaroidit silmillä. Haukimamma pilas koko kuhareissuksi ajatellun session. Kolmas heitto ja jumps, 15 min väsytys ja vähän niinkuin naisen kanssa, se kellahti selälleen väsymyksestä, eli oli valmista kauraa. Painoa kalalla komeat 4,50kg, mutta pitkäkärkiset pihdit oli unohtunut kotiin, joten jigin irrotusvaiheessa kala sanoi viimeisen sanan ja loks. Molempien käsien kolme keskimmäistä sormea sai laastarit ja se jälkeen oli vähemmän kiva jigitellä. Että tämmöstä tällä kertaa:)

HEI! JA MUISTAKAA, KARTTULAN MAAKUNTAVIESTIJUOKSU

LAUNTAINA, KUKA LUIKATTAA MAAMMELAULUN???