Totta vai tarua. Tyhjennysharjoitus oli aikoinaan kuuminta hottia, kun alettiin viritellä konetta maraton kuntoon. Oliko siinä sitten mitään järkeä on sitten jo kokonaan eri juttu, mutta KOHTALAISEN hyviä tuloksia jotkin juoksijat sillä systeemillä kuitenkin saivat. MUTTA, en pidä sitä systeemiä kovinkaan järkevänä nykyisin, koska  nykyinen taso, verrattuna 70-80 luvun juoksubuumiin, missä yrittäjiä, esim. 2.20-2.30 maratoonareita oli monikymmenkertaisesti enemmän kuin nykyjään. Siis epäonnistuneitakin tyhjennysharjoituksia oli PALJON, mutta suuresta massasta johtuen onnistujiakin löytyi, nykyisin ei pienestä porukasta ole varaa enää epäonnistua tyhjentämällä, koska muuten ei kohta löydy enää 2.30h alittajia.

Mikä siinä sitten niin "epäterveellistä" on tuossa tyhjennysharjoituksessa. Yksinkertaisuudessaanhan homma tehtiin niin, että noin viikkoa ennen h-hetkeä (Maraton) tehtiin muutamien päivien massiivinen juoksusessio, kuka mitenkin, kuitenkin niin että saavutettiin totaalinen uupuminen(energiat loppu). Sen jälkeiset päivät maksimoitiin kurjuutta, välttämällä hiilihydraatteja, kunnes muutamia päiviä ennen juoksua tankattiin rajunlaisesti hiilareita sisään. 

No kestävyysharjoittelu on jo itsessään jatkuvaa superkompensaatiota, jossa siis tankataan ja tyhjennetään, toiseksi tyhjennys aiheuttaa enemmän tai vähemmän hampaidenkiristelyä, eli se aiheuttaa suuren tressireaktion ja sehän on aina ihmisen henkisten voimavarojen kuluttamista ja tämä saattaa aiheuttaa sitten epävarmuutta H- hetkellä. Ja kun tiedetään, että juoksija pystyy varastoimaan itseensä noin 600g glykogeeniä lihaksiin ja maksaan, niin väkisinkin maraton tullaan lopussa rasvoilla, eli lujalla tahdolla, eikä näitä asioita voida kovin kummasti tyhjennys/täyttö harjoituksella muuttaa. Ei auton tankkiinkaan, joka ajetaan typötyhjäksi, mahdu yhtään enenpää menovettä, kuin esim. 50l, jos se on sen kokoiseksi suunniteltu.

No toisaalta, kyllä se niin kuin totesin, joskus toimii nuorella juoksijalla, mutta sitten kun aletaan olla jo veteraani ikäluokassa homma alkaa käydä todella mutkikkaaksi, koska tuo palautuminen on perin hitaanlaista, verrattuna nuoriin. Ja jos sitten esim. viidenkympin ja kuoleman välillä aletaan tyhjentelemään tankkeja viikkoa ennen h-hetkeä, niin silloin kyllä ollaan riskirajoilla sen palautumisen kanssa. Valtaosa meistä korkeaikäisistä on työssä käyviä yksilöitä ja kun siihen lisätään kovaa harjoittelu, niin parempaa lopputulokseen pääsee, kun jättää tyhjennyksen pois ja keventää harjoittelua, sekä tankkaa hyvin. Jättämällä siis ylimääräinen tressaaminen pois ja säästetään ne paukut henkisellä puolella itse kisaan, niin hyvä tulee. Tuskinpa nykyajan Kenian ihmeravuritkaan alkavat kovin suuresti tyhjentelemään tankkejaan viikkoa ennen jotain suurta kaupunki maratonia, koska suuret rahat eivät houkuta tyhjentelyihin.

Itse kokeilin nuorempana muutaman kerran maratonille tätä tyhjennystä huonolla menestyksellä, koska en ymmärtänyt ottaa huomioon raskaan arkityön jo sinällään kuluttavaa vaikutusta se kaiken muun päälle. Homma korjaantui tulosten valossa heti parempaan suuntaa, kun jätin tyhjentelyt ja tankkasin kevyesti viimeisellä kevyellä viikolla. Paremmin minusta toimii harjoitella talviaikaan silloin tällöin tätä rasvojen hapetusta, niin sanotun "jälkipolton" aikana, sitähän tehtiin joskus aikoinaan, koska itse ainakin huomasin sen hyödyn. Eihän se kaikkien palautumisohjeiden mukainen ole, itse asiassa se sotii juuri sitä vastaan, mutta kylläpä kylkirasvat rutisi, kun todella ylipitkän lenkin jälkeen tarjosi vain pari kuppia mustaa kahvia ja vasta muutaman tunnin jälkeen alkoi sitten syödä jotain kiinteää.. Että tämmöinen tarina tällä kertaa. Torstaina vetelin matolla 8x 4min/1min palautus, sykkeet VK-AK, verryt 3km alle ja pari päälle. Tänä aamuna 2.05h sisältäen jo lopun kilometreillä 10x 100m kiihdytyksiä (hyvä kulku):) Niin ja fiilis