Nyt kun Qatarin MM kisat ovat ehtoopuolella voikin niistä vetää jonkinlaisen johtopäätöksen. Osiltaanhan kisat olivat onnistuneet ja toisaalta taas eivät.

IAAF sellaiset terveiset, että sitä saa mitä tilaa. Nämä kisat tullaan muistamaan neljästä pääteemasta. Aloitetaan kuitenkin urheilullisesta puolesta ja nimenomaan + mekkisestä.

Orjatyövoimalla rakennettu kisastadion oli hyvä, siitä ei löytynyt kellään mitään moitittavaa. Stadionin viilennys erinäköisin puhaltimin, mikä johdettiin suuttimilla haluamiin suuntiin toimi ja kisat saatiin tältä osin vietyä liki täydellisissä olosuhteissa läpi.

Vaikka kisoissa nähtiin yksi maailman ennätys, oli tulostaso stadikalla muutoinkin erittäin korkeatasoista. Harvoinhan MM tai Olympiakisoissa tehdään ME tuloksia, koska kisojen luonne on enempi taistelua mitalien väristä, eikä dollaripinon paksuudesta. Timanttiliiga on ilman karsintajuoksuja tai heittoja/hyppyjä se ennätysten murskaamispaikka.

Paljon porua ennen kisoja saanut majoituspaikat olivat kuitenkin ihan vertailukelpoiset mihin kisaa tahansa ja suuremmilta ruokamyrkytyksiltäkin vältyttiin. Ja uskon että huoneistojen viilennyskin oli sitä parasta a luokkaa, eikä öitään tarvinnut piehtaroida hien kostuttamien lakanoiden välissä. Kisa-aikataulu piti hyvin ja organisaatio kaikkine osaalueineen toimi ainakin stadionilla, mutta ei niinkään ulkona, tai niin olen ainakin ymmärtänyt.

Sitten niihin miinusmerkkisiin asioihin. Päällimmäisenä nousee mieleen nämä surullisen kuuluisat ulkoilmatapauhtumat. En ala sen enemmän spekuloimaa, kuin toteamalla, että yleisurheilun MM tason kisoja ei saisi käyttää ilmiskokeilun areenana. Tarkoitan sitä, että kun tiedettiin jo etukäteen tilanteen mahdottomuus inhimillisiin urheilusuorituksiin liian kuuman ilman johdosta ei kävely ja maratonjuoksuja olisi pitänyt alkuunkaan Qatarissa järjestää.Kestävyysurheilun kävelyt ja marat on jo itsessään kun maksimilla mennään niin raadollisen kovaa touhua, että ei nuo olosuhtee olleet tehty näitä lajeja varten. Mutta onneksi kuolemantapauksilta vältyttiin.

Ei pullistelleet katsomot, ei niin vähääkään. Näin käy kun kisat pidetään tai myönnetään maahan, missä ei ole minkäänlaista perinnettä yo kilpailuun. Surkuhupaisaa oli kisajärjestäjän väite, että paikkakuntalainen ostaa kisalipun vasta viimetingassa tulla seuraamaan tapahtumaa, kun ennakkoon ei liput tehneet kauppaansa. Vielä huvittavammaksi tilanne muuttui, kun yli tai kaksi ylintä katsomon osaa oli peitetty kaiken maailman mainoslakanoilla syystä, että katsomo ei näyttäisi niin autiolta. Ja episodin huipentumana kisaisäntä alkoi roudata katsomoihin väkeä puoliväkisin. Ilmeisesti tuo kisoista vähämmän kiinnostunut sakki oli sitä samaa porukkaa, joka oli stadionia rakentamassa. No saivatpahan varmaankin ihan ilmaiseksi käydä katsomassa työnsä jälkeä.Eikä plussalle mennyt sekään, että viimeisille päiville lipun jo ennakkoon lunastaneet eivät päässeet seuramaan vuoden urheilullista kohokohtaa. Kävi niin, että Dohalainen katsomojen täyttö puoliväkisin täytti lehteri, eikä sinne enää mahtunut ne jotka olivat liput sinne ennakkoon tilanneet. Eli kisajärjestäjän kontrolli petti pahemman kerran, eikä oikeus toteutunut tältä osin.

Mikä tulee olemaan sitten huippumodermin kisastadionin tulevaisuus järjestää kisatapahtumia. En usko että sen käyttökapasiteetti on varsinaisen yu varassa, koska sitä kulttuuria ei todistetusti ole tässä valtiossa. Mutta E -pelailukisat (ei urheilu) voisivat olla ratkaista tähän pulmaa, koska värispektaakkelishow on jo valmiiksi hallussa.

No entäs sitten Suomalisten edesottamukset urheilusuorituksien suhteen. Finland on E pelaillut ja sometellut itsensä ulos maailman yleisurheilun kartalta. Kisoihin valitut ja siellä urheilleet tekivät sitä samaa tulostasoa, mitä tekivät kesän kisoissa, eikä muutamaa virumista lukuunottamatta suuria asioita nähty, enemmänkin vanumisia.

Maailman huiput ovat lajissa kuin laijissa valovuoden edellä Suomea. Se asia on hyväksyttävä ja EM kisat ovat enempi se leikkikenttä, mistä kannattaa Suomalaisten lähteä hakemaan menestystä.

Dohan kovatasoisimmat lajit olivat omasta mielestä miesten kuula, miesten ja naisten tonnivitonen, miesten sekä naisten fantastinen kymppitonni, sekä naisten molemmat aitamatkat, missä kruununa tuo 400 aitojen ME.