Muistoja nuoruuden ajoilta, siis silloin, kun olin reilusti alle kymmenvuotias. Viime kesänä tein yhden kulttuuriaikamatkan takaisin taaksepäin 60 luvulle.Kaislastenlahden Korpisalossa äidin synnyinkoti oli säilyttäyt samat kuosinsa, vaikka kyllä siinä asuu joku tänäkin päivänä.Täällä vietin useamman kesän nuorena, ajalla milloin kesät tuntuivat kesiltä jo lämpimienkin päivien suhteen. Ja jotenkin ne kesät tuntuivat myös pitemmiltä kuin nykyisin.

 

009.jpg

 

015.jpg

Vastarannalta kun huudettiin, niin ukki Aaro tai mummi Anni tulivat soutaen hakemaan torpalle

011.jpg

Heti varusmiespalveluksen jälkeen, jonka suoritin Mikkelin Karkialammella, menin tai paremminkin jouduin työelämään. Silloin ennen suorastaan kysyttiin töihin ja ensimmäinen pitempiaikainen pesti oli Insinööritoimisto Savon Suunnittelu oy. Maastomittaus/ Kartoitus ja pohjatutkimus oli työnkuva, joten ulkoilua riitti ihan työnkin puolesta. Kyseisellä kokoonpanolla oltiin kuin yhtä puuta ja minä tuossa keskimmäisellä rivillä kolmas oikealta olin porukan nuorin.

savos.jpg

 

Sitten muistoja urheilusta ja urheilijoista. Niinpä, nuoruus meni ensin hiihdellessä, kunnes innostuin tuosta kestävyysjuoksusta heti varusmiespalveluksen jälkeen. Ja tässä ollaankin sitten ensimmäistä kertaa sikajuhlatunnelmissa Kanarialla kasarin alkuaikoina. Se oli minun ensimmäinen Inglesin treenireissu, eikä kuppiin niinsanotusti syljetty. Käytiin ensin päivällä Buurin Timpan kanssa (kuvassa) pitkällä lenkillä ja ilta, sekä yö oli sitten nestepainotteinen

yes.jpg

Ja kyllähän ne etelänleirit tuottivat sitten juoksukunnonkin puolella tulosta. Heti reissun jälkeen käväisin testimielessä Rautalammilla juoksemassa maantiepiikin, jota olivat vuosien saatossa juosseet monet maineekkaat juoksijat Kalle Hakkaraisesta, Juhani Holopaisesta ja Hannu Okkolasta lähtien. Siellä oli se kiertopalkintona toiminut pytty, jossa on monta ukon nimeä. Mutta minulle se lopulta jäi ja se on yksi parhaimmista muistoista nuoruus juoksuista. Tämä kuva on vuodelta 82, mutta seuraavana keväänä laitettiinkin Pentikäisen Palin kanssa reittiennätys uudelle minuuttiluvulle. Oli armoton vääntö alusta alkaen, mutta vasta kilometri ennen maalia haudattiin sotakirveet ja juostiin sopua ajassa 1,18,46 maaliin saakka rinta rinnan. Samaisena syksynä olin menossa omasta mielestäni hyvässä kunnossa Myrskylään Lassen juoksuun, mutta tuon ajan menopeli 132 Fiat,mitä tuossa kuvassa nojailen, uupui jo Varkauden kohdalla johonkin sähkövikaan ja ilman valoja allapäin kohden kotia oli kulkijan tie. Seuraavana vuonna pääsin sitten Myrskylään saakka ja tiukan väännön jälkeen oli aivan lopussa antauduttuva Kirvesniemelle ja Tiaisen Pertille, mutta Lassen sain pidettyä selän takana. Siitä juoksusta selvisin pienellä harhaan juoksulla, mutta onnekisi Lasse huusi minut oikealle reitille.

 

Rautalampi%202.jpg

Rautalampi%201.jpg

Ja yksi kovista koitoksista oli jo hiukan varttuneimmissa ikäsarjoissa Pyynikki juoksu. Tässä väännetään Kykkäsen Sepon kanssa kohden maalia,32 alkavalle minuuttiluvulle, eikä varmaan kumpikaan päässyt helpolla

kykk%C3%A4nen%20seppo.jpg

 

Mutta kauaa ennen sitä joskus 70 luvun alkuvuosilla vietin monta koulun kesälomaa yhden hiihtokaverin kotona maalaismaisemissa, tuolla Maaningan Tervaslahdessa. Rieskapuro oli tarkempi osoite, ja liene saanut nimensä, tuolla oikealla metsänreunassa kiemurtelevan puron mukaan. Tästä me polkastiin Väänäsen Hannun kanssa heinäntekoon jos käsky kävi tai syksymmällä metsälle. Metsästyslupia ei minulla ollut, eikä niitä kukaan pahemmin kysynyt, siitä vaan haulikko olalle ja metsään.

DSCF2424.jpg

Tässä taas pihapiirin idylliä, johon kuuluu muistoja. Tuostakin aitan ovesta tuli mentyä monta kertaa yöpuulle, tai kuumana kesäpäivänä päivätorkuille, koska hiukan viileämpää siellä oli

DSCF2428.jpg

DSCF2425.jpg

 

Edellisten muistojen ja tämän maalaismaisema kuvan väliin mahtuu monta vuosikymmentä. Pinarelloahan tuossa ollaan ulkoiluttamassa ja henkiinjäämisbanaani kädessä. Näkyy olevan oikein kaksi juomapulloa mukana, joten kyseesä on varmaankin ollut hiukan pitenpi siivu.Tuosta pyörästä en muuten hevillä luovu, niin kuin eivät luovu hevistä hiukan raskaamman musiikin ystävätkään.

 

DSCF1658.jpg

Puolimatkan krouvi. Vuoren huippu siintää jo silmissä, mutta ei ihan tuosta suoraan vaan mennä sinne. Kyseessä on sierra Espuna, hiukan sisämaahan päin Torreviejasta. Liki 2 tonnin korkeudessa ja tästä kohtaa vielä liki 10km mutkittelevaa serpentiiniä vurrittavana.

DSCF1511.jpg

Tässä ydinryhmä, jotka viettävät pääsääntöisesti joka talvi aikaansa Totteviejassa. Vasemmalta lukien Olavi Peura, Petri Nivala, Mikko Lanki ja Alpo Gustafson.Näillä kahdella harmaa puseroisella on siellä omistusasunto siellä, että kyllä kelpaa.Ja tällä Pohjolan Peuralla on timantinkova M55v. sarjan SE puolimaratonilla 1,15 ja osat. Ja taitaa olla vielä pitkän aikaa.

DSCF1953.jpg

Sitten pysytään edelleen juoksukaveri piireissä. Kiimasen savulenkki Lannevedellä on monelle tuttu juhannuksen aloitus paikka. Tässä eräs aikakautensa kovia juoksijoita Juuso Rainio ja vieressä jälkipolvea. Juuso tempaisi parhaillaan puolikkaan 1,03 ja osat muistaakseni Forssa suvi-illassa.

DSCF1144.jpg

Virmalaisen Pena ei esittelyjä kaipaa. Kaikki tuntevat Penan ja taitaa omistaa vieläkin mm. puolikkaan SE sarjassa 45v.

DSCF1148.jpg

Jo kauan sitten väännettiin monessa kisassa Partasen Markon kanssa. Mutta lopulta Markon selkä alkoi paeta yhä kauemmaksi ja kauemmaksi, kunnes hävisi kokonaan horisonttiin. Joko tulevana kesänä nähdään Marko tositoimissa sarjassa M50v.. ?

DSCF1150.jpg

Tästä herrasta olen muutaman kerran maininnut sivuillani. Jukka Kauppila ja 60v. sarjan tuhotyöt Suomen ennätyksien suhteen. Niin no, oli niitä tuhotöitä pari sarjaluokitusta alemmissakin sarjoissa.

DSCF1154.jpg

Hyytiäisen Arto ja Saarijärven Pullistus. Aina paikalla kun Lannevedellä juostaan ja taitaapa kuulua top 5 sakkiin Kiimasen savulenkin nopeimpien osalta kautta aikain. Oli se kova!!

DSCF1171.jpg

Niiiiiiipä. Pitäähän sitä kuva laittaa viimeisimmistä 1,10h alittajista puolikkaalta, noin niinkuin Pohjois-Savolaisten osalta. Tässä Randelinin Kimmo ja Toivasen Teemu ilmeisen tyytyväisenä Pieksämäen Osmon superhölkän jälkimainigeissa puolikkaan jälkeen. Molemmille sen hetkiset enarit.

DSCF1382.jpg

Iisalmen symppis Kiviojan Jenni ja olikohan Kuopion Kalevan Kisojen  tiimoilta vuonna ??ETTÄ SEMMOSTA:) Jokin aika taaksepäin, kun tuolla Maaningan uudenvuoden juoksun tiimoilta nähtiin ja juteltiin niitä näitä, totesi Jenni hyvin yksiselitteisesti, että nykyisin on HELVETIN hyvä ja vahva olotila. Siis elämä on niinsanotusti kuosissaan, samoin kuin harjoittelu.

DSCF1780.jpg

Tästä kaverista odotetaan paljon, vaikka on jo saavuttanut aika paljon. Samu Mikkonen ja  Imatran SM maastojen alkukiihdytys. Muut eivät mahtuneet edes kuvaan, no olihan se vähän liian kova alkukiihdytys joka kostautui loppua kohden. Mutta tänä päivänä yksi kovimmista mailereista,ellei kovin Suomen maalla.

DSCF2050.jpg

Silloin, kun elämä vielä hymyili. Espanjan kisan jälkeisijä tuuletuksia vuonna 2014

 

DSCF1061.jpg

Ja sitten se elämän hymyily lakkasi ja kohta oltiinkin jo tässä tilanteessa, että vasemman pottivarpaan tyviosaa piti hiukan muotoilla. Mutta tämä oli vasta alkusoittoa tuleville ongelmille, joita sitten on jatkunut aina tähän päivään saakka.

DSCF1302.jpg

Ja niin kuin tapana on, on ongelmajätteellä aina se viimeinen sijoituspaikka. Omalle kohdalle se toteutui oikein hyvin, sillä pääsin oikein luolaan tuonne Lippumäkeen.Ja vaikka tuossa kuvassa hieman hymyilyttääkin, voi jokainen päätellä onko se ihan aitoa hymyilyä.

va.jpg

Kaamos alkaa kohta helpottaa ja ajatukset ovat jo tulevassa. Himmeä lyhty(pää) ei kauheasti valaise minun tietä ja siihen on tottuminen. Mutta tämä valaisee:) On ihan kelpo musiikkia vaikka pitkän lenkin loppukiihdytykseen. Toimii ainakin minulla.

Metallica - Enter Sandman [Official Music Video]